latinica  ћирилица
28/04/2015 |  08:15 | Аутор: СРНА

Ј. Кореја: Преиначена и пооштрена казна капетану потонулог трајекта

Ли Јунсеока, капетана јужнокорејског трајекта "Севол" који је прошле године потонуо при чему су погинуле 304 особе, Апелациони суд прогласио је кривим за убиство и осуђен је на доживотну робију, чиме су преиначене раније оптужбе за немар.
Ли Јун Сеок, капетан јужнокорејског трајекта "Севол" - Фото: BBC
Ли Јун Сеок, капетан јужнокорејског трајекта "Севол"Фото: BBC

Тужилаштво, које је првобитно тражило да капетан буде проглашен кривим за убиство, поднијело је жалбу на одлуку нижег суда донијету у новембру и који га је прогласио кривим за немар, након чега му је изречена казна затвора у трајању од 34 године.

Адвокати одбране капетана такође су поднијели жалбу на тежину раније казне, али је одбијена, јер је суд подржао жалбу тужилаштва и изречена је много оштрија пресуда и казна.

Суд је преиначио пресуду за убиство изречену главном инжињеру на трајекту и сада је проглашен кривим за немар. Казна инжињеру смањена је са 30 на десет година затвора.

Локални медији емитовали су снимке чланова посаде како напуштају трајект након што су путницима наредили да остану у кабинама, што је изазвало бројна негодовања и захтјеве за оштрије казне. Велики број путника били су тинејџери на екскурзији.

Спашено су само 172 од 476 путника и чланова посаде. Од 304 особе за које је потврђено да су погинуле или се још воде као нестале, 250 су била дјеца школског узраста.