latinica  ћирилица
28/04/2015 |  15:24 | Аутор: СРНА

Дервента: Подршка плану уписа у средње школе

Одборници Скупштине општине Дервента данас су подржали информацију о упису ученика и стручној заступљености наставног кадра у школској 2014/2015. години у средњим школама, са освртом на план уписа ученика у новој школској години.
Средњошколци - Фото: илустрација
СредњошколциФото: илустрација

Одборници су у два закључка навели да СО Дервента подржава План уписа у школској 2015/2016 који је донио Школски одбор, те да инсистира да Министарство просвјете и културе Републике Српске да сагласност на тај документ.

Одбачена је могућност да ресорно министарство смањи број одјељења у двије средње школе, посебно да у плану уписа не буде одјељење техничара мехатронике и варилаца.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Дервента Мирсад Бећиревић рекао је да би, према Приједлогу плана уписа у прве разреде, у двије средње школе требало да буде уписано 288 ученика у 12 одјељења, осам подручја рада и 15 занимања.

- Много активности урађено је да се промијени уписна политика. Постоји заинтерсованост Аустријанаца да купе и инсталишу машине за одвијање практичне наставке да би створили кадар неопходан за наше тржиште. Ми смо планом уписа предвидјели нова занимања за профиле техничар мехатронике и варилац, рекао је Бећиревић.

У расправи су учествали и директори Средњошколског центра "Михајло Пупун" Бранимир Видић и Стручне школе за радничка занимања Бранка Јовић, који су рекли да очекују сагласнот ресорног министарства на план уписа, те да је број ученика који ће уписати прве разреде средњх школа 260, уз могућност да упис у Дервенти остваре и ученици из сусједних општина.

Они су навели да не смије бити неуписаних ученика у школу.

Одборници су подржали и извјештај о раду јавних установа Геронтолошки центар, Центар за културу, Туристичка организација и Дервентски лист и Радио-Дервента, те њихове планове рада за текућу годину. За вршиоца дужности директора Центра за социјални рад именована је Маја Поповић./