latinica  ћирилица
28/04/2015 |  16:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Русија: Стиже нова, "еколошка" пшеница

Русија би у наредним годинама могла да започне снабдијевање свјетског тржишта новом еколошки чистом пшеницом с високим садржајем корисних материја.

Ова пшеница, на којој су три генерације руских стручњака радиле деценијама, може да расте и у изузетно хладним или степским подручјима, пренео је сајт РБТХ.

Стручњаци познатог Московског научно-истраживачког пољопривредног института Немциновка развили су посебне сорте озиме пшенице, које по садржају корисних елемената надмашују постојеће врсте.

Могу да расту у зони смањеног квалитета земљишта и у хладнијим климатским условима, и притом осигуравају већи принос него врсте које се узгајају у повољнијим условима.

Узгајивачи из Немциновке сматрају да, захваљујући новим сортама пшенице, може да се ријеши један значајан проблем: опадање квалитета житарица у свијету.

"Данас у развијеним земљама просјечан принос озиме пшенице износи 9-10 тона по хектару. Притом, она садржи само 8,0 до 9,0 одсто бјеланчевина, што не омогућава производњу квалитетног хљеба", изјавио је за РБТХ шеф лабораторија за селекцију озиме пшенице института Немциновка, академик Баграт Сандухадзе.

Према његовим ријечима, сорте које су произведене у институту могу да дају 10 до 12 тона по хектару са 17 одсто бјеланчевина.

Сандухадзе је са колегама развио 15 нових сорти озиме пшенице за области гдје је земљиште слабијег квалитета, што се односи на огромну територију у европском дијелу Русије. Стручњаци сматрају да нове сорте, захваљујући високом приносу, могу да постану достојан "одговор на ГМО".

Како је истакла Маргарита Шипицина, директорица научно-методолошког центра Руски рецепт, генетски модификоване сорте данас заузимају 70 одсто обрадивих површина на свијету.