latinica  ћирилица
28/04/2015 |  19:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Хаџићева одбрана тражи продужење привремене слободе

Правни тим Горана Хаџића упутио је хитан захтјев Претресном вијећу Хашког трибунала да му одобри продужење привремене слободе ради наставка лијечења.
Горан Хаџић - Фото: ТАНЈУГ
Горан ХаџићФото: ТАНЈУГ

Правни тим у захтјеву тражи да Претресно вијеће бившем предсједнику Републике Српске Крајине Горану Хаџићу одобри привремену слободу док не заврши са предвиђеном хемотерапијом, под истим условима који су наведени у одлуци Жалбеног вијећа којим је Хаџић пуштен на привремену слободу 13. априла, саопштио је данас Хашки трибунал.

У образложењу захтјева се наводи да Хаџић има тумор мозга у посљедњој фази те да се очекује да ће у животу бити још шест до осам мјесеци, као и да је подвргнут јакој хемотерапији која ће, како је предвиђено, трајати до августа и која изазива тешке споредне ефекте.

"Хаџић је тренутно на привременој слободи. Он тражи обновљени период привремене слободе, док не заврши са планираном хемотерапијом, након што у Хагу половином маја буде подвргнут скенирању МРИ", стоји у захтјеву.

Хашки трибунал прихватио је жалбу Хаџића осумњиченог за ратне злочине и 13. априла донио одлуку о његовом пуштању на привремену слободу ради лијечења, а бивши предсједник РСК, према тада донијетој одлуци, треба да се врати у Хаг до краја маја.

Хаџић је оптужен за злочине против човјечности и кршење закона и обичаја ратовања у Хрватској од 1991. до 1995, а ухапшен је у јулу 2011. на Фрушкој гори и изручен Трибуналу, гдје се приликом првог појављивања пред судом изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице.

Суђење му је почело 16. октобра 2012., а тужилаштво је 9. априла прошле године завршило изношење доказа. Извођење доказа одбране почело је у јулу.