latinica  ћирилица
28/04/2015 |  19:20 | Аутор: СРНА

Цетињски парламентарни форум-Вирус вјерског екстремизма узима замјац

Након терористичког напада у Зворнику званичници земаља у региону једногласни су да вирус вјерског ектремизма узима све више маха на овим просторима, због чега надлежне институције морају бити одлучне у борби против те појаве, рекао је предсједник Одбора за безбједност и одбрану Скупштине Црне Горе Мевлудин Нухоџић.

Нухоџић је навео да терористички напад који се десио у БиХ говори да је неопходно да надлежне институције у тој земљи одлучно дјелују када је ријеч о опасности од тероризма, јер тај вирус може да се прошири на друге земље.

Он истиче да након напада на полицијску станицу у Зворнику званичници земаља у региону изражавају забринутост да би се нешто слично могло десити и у њиховим државама.

"Једногласни су да вирус вјерског ектремизма узима све више маха на овим просторима и да због тога надлежне институције морају бити одлучне и озбиљне у борби против те појаве", рекао је Нухоџић.

Нухоџић је рекао да безбједносне службе у Црној Гори за сада немају дојаве о сличним нападима на црногорској територији, али да треба бити опрезан.

"То подразумијева озбиљно, одлучно и ефикасно реаговање и рад надлежних институција, посебно сада када имају правни основ да се баве на репресиван начин, у складу са законом, овом појавом која постоји и код нас", додао је Нухоџић.

Предсједник црногорског парламента Ранко Кривокапић рекао је да је цијели свијет под пријетњом вјерског радикализма и тероризма, те да је Балкан посебно угрожено мјесто.

"Вјера је све више злоупотријебљена, а ми, као мултиетничка држава, посебно морамо обратити пажњу да земља која баштини хармонију религија и нација то мора чувати добрим политичким активностима, јасним законима и радом безбједносног сектора", нагласио је Кривокапић.

И чланови Одбора за безбједност сусједних земаља сматрају да тероризам није само пријетња и изазов за БиХ, већ и за Црну Гору, самопроглашено Косово, Македонију и цијели регион.

"Оно што се десило у Зворнику представља немили догађај по мир и безбједност у региону. Македонија, као дио тог региона, веома је забринута. Надлежне институције морају адекватно одговорити на овакве нападе који нарушавају мир у цијелом региону", рекао је члан Одбора за безбједност и одбрану Македоније Владимир Петровски.

Члан Одбора за безбједност и одбрану самопроглашеног Косова Реџеп Селими упозорио је да оно што се десило у БиХ може да се деси било гдје, те да се зато мора инсистирати на већој сарадњи земаља региона.

Чланови Одбора за безбједност БиХ и Србије, који су били учесници Цетињског парламентарног форума, нису жељели да коментаришу догађај у Зворнику, наводећи да надлежне институције њихових земаља тек треба да заузму ставове о читавом случају, због чега не желе да било шта кажу унапријед.