latinica  ћирилица
28/04/2015 |  20:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Мистериозна подморница код Финске

Финска морнарица испалила је подводни пројектил као упозорење сумњивој подморници у водама близу Хелсинкија.

Тај инцидент, како се наводи, долази у тренутку раста војних тензија са првим сусједом Русијом.

Морнарица је саопштила да је у понедјељак примјетила подводну мету као и поново јутрос и да су испалили неколико пројектила упозорења.

"Бомбе немају за циљ да оштете циљ, већ да циљ зна да је примјећен", рекао је фински поморски официр Олави Јантунен за локални медиј.

Финска дијели 1.340 километара дугу границу са Русијом и Хелсинки је све више забринут због свог моћног сусједа због налета руских авиона и војних вјежби у пограничној зони.

Министар одбране Финске Карл Хаглунд није прецизирао да ли је Русија била укључена у инцидент већ је навео да је мета могла да буде и подморница и да је вјероватно напустила подручје, додајући да Финска ријетко користи такве мјере упозорења.

"Чврсто сумњамо да је дошло до подводне активности која није тамо предвиђена. Наравно, увијек је озбиљно, уколико су наше територијалне воде угрожене", рекао је Хаглунд за финску новинској агенцији СТТ.

Портпарол одбрамбеног комитета Јуси Нинисто рекао је данас да војска повремено детектује такву активност, али је употребу подводних пројектила описао као неуобичајну.

Министарство одбране Финске је саопштило да је током "надгледања територијалног интегритета" земље, морнарица око подева 27. априла примјетила могући подводни објект у територијалним водама Финске близу границе, недалеко од Хелсинкија.

Објекат је други пут примјећен око 3 сата ноћу када је су на њега испаљени "подводни пројектили у знак упозорења", додаје се у саопштењу министарства, пренио је АФП. Регионалне тензије су уочене раније током овог мјесеца што је разлог заједничког саопштења, без преседана, нордијских земаља - Шведске, Норвешке, Финске, Данске и Исланда које се директно односи на Русију као "изазов" и разлог за повећање одбрамбене сарадње.

Русија је одмах узвратила, рекавши да потези Финске и Шведске ка "ближим везама са НАТО-ом" су од "посебног интересовања Москве".

Подсјетимо, Шведска је спровела највећу потјеру у више деценија прошле године, за једном подморницом која је примјећена у архипелагу код Стокхолма.

Иако снаге одбране нису могле да идентификују државу одакле она потиче, већина аналитичара је износила сумње да подморница руска.