latinica  ћирилица
02/05/2015 |  14:36 | Аутор: Вечерњи лист

Запаљива изјава хрватског генерала: Нисмо све рашчистили са Србијом

Хрватска још није рашчистила неке ствари са Србијом, рекао је у интервјуу Вечерњем листу бивши генерал војске Хрватске Петар Стипетић.

Он је у интервјуу навео да је учествовао у операцијама “Бљесак“ и “Олуја“ и то од планирања до, како је рекао, “терена“.

“Увијек ћемо морати да гледамо шта Београд ради. Још нисмо рашчистили неке ствари са њима. Ипак, мислим да стварне опасности за земљу сада нема. Можемо се мирно окренути другим питањима, а наша војска нека прати, оцјењује и нека на вријеме пошаље сигнале да се нешто спрема“, навео је Стипетић.

Према његовим ријечима, тадашњи предсједник Хрватске Фрањо Туђман је од војске захтијевао да се акције солидно припреме и брзо изведу јер им је међународна политика постављала услове.

“Книн није “Олуја“, то је један од оперативних циљева. У почетним годинама схватам зашто се славило само у Книну, то је био симбол наше побједе, али 5. августа је и Дан побједе хрватског народа у цјелини, и не само у “Олуји“. Требало би да на свакој кући буде застава и свако би требало да осјети то побједничко расположење, а ми смо све свели на Книн, попећемо се на тврђаву, дигнути барјак, отићи на гробље, у цркву и прослава је завршена. Та прослава у Книну је попримила одлике сељачког дернека, гдје се звижди највишим званичницима“, истакао је Стипетић.

Он је такође истакао да је у зиму 1991. године била спрема акција ослобађања западне Славоније, али је то прекинуло потписивање примирја у Сарајеву. Истакао и да је тај план само мало “дорађен“ и да је изведена акција “Бљесак“ у којој је, навео је, “очишћен“ простор западне Славоније за два-три дана.