latinica  ћирилица
03/05/2015 |  14:57 | Аутор: РТС

Сјећање на жртве логора Дахау (ВИДЕО)

Одржана комеморација поводом 70. годишњице ослобођења нацистичког логора Дахау. Њемачка канцеларка Ангела Меркел придружила се преживјелима у холокаусту и поручила да никада не треба затворити очи пред антисемитизмом.

Под јаким пљуском, тишину је само прекидао звук црквених звона, на скупу коме је присуствовало више од 130 преживјелих логораша, као и амерички војници који су учествовали у њиховом ослобађању, преноси Танјуг.

Ангела Мекел и некадашњи логораш Француз Клеман Квентин положили су вијенац цвијећа испред некадашњег крематоријума.

- Наш задатак је да никада не затворимо очи и уши пред свима који вријеђају, пријете или врше агресију над онима који кажу да су Јевреји или који бране Израел, рекла је Ангела Меркел пред неколико стотина преживјелих из Дахауа, пред америчким ветеранима и политичким званичницима.

Меркелова, која је рођена девет година послије краја Другог свјетског рата, додала је да је "велика част" срести се с преживелима "нацистичког дивљаштва" и истакла да је јудаизам "дио идентитета" Њемачке.

Предсједник Централног вијећа Јевреја у Њемачкој Јозеф Шустер изјавио је да је присуство Ангеле Меркел "знак солидарности" са преживјелима.

Шустер је позвао да сјећање на холокауст остане снажно, упозоравајући да временом "расте дистанца, емпатија ишчезава" и позвао младе генерације да очувају одговорност да се злочин никада не заборави.

Бивши затвореник логора Дахау Квентин (94) рекао је за АФП да је, када је ослобођење логора дошло, "једноставно чекао да умре".

Амерички војни камиони ушли су у Дахау, сјеверозападно од Минхена 29. априла 1945, и открили неизрецив ужас, гдје је више од 41.000 људи убијено, умрло од глади или болести.

Предсједник САД Барак Обама одао је у сриједу почаст више од 200.000 Јевреја, Рома, политичких противника, хомосексуалаца, инвалида и ратних заробљеника, који су били заточени у Дахау од 1933. године.

Нацисти су подигли Дахау као концентрациони логор за политичке затворенике у марту 1933, само неколико седмица послије доласка Адолфа Хитлера на власт.

Био је то први концентрациони логор у Њемачкој, који је послужио као модел за логоре који су касније подигнути, навела је француска агенција.

Уочи церемоније, Меркел је у недјељном обраћању рекла да Њемачка има "посебну одговорност", 70 година од завршетка Другог свјетског рата и упозорила да нема говора о подвлачењу црте када је ријеч о историји.

Сличне комеморације, поводом 70. годишњице ослобођења нацистичких логора, одржане су ове године на другим местима, почевши од јануара у Аушвицу, али је комеморација у Дахау једина којој је Ангела Меркел присуствовала.