latinica  ћирилица
08/05/2015 |  09:21 | Аутор: Б92

Велике ријечи које су мијењале свијет

Много је примјера из прошлости у којима се снага ријечи показала као непобитна.

Неки цитати показали су најбоље од човјечанства, неки најгоре, а трећи су постали начин готово неизбјежних догађаја који су мијењали свет.

1. "Пролетери свих земаља, уједините се!" - Карл Маркс и Фридрих Енгелс, 1848. објавили су комунистички манифест на темељу којег су бројне државе увеле комунизам. Неуспјело копирање теорије у пракси и данас је на снази у диктаторској Сјеверној Кореји.

2. "Ово је мали корак за човјека, али велики за човјечанство", рекао је Нил Армстронг, 1969. када се са летјелице Аполо мердевинама спустио на површину Мјесеца.

3. "Његовао сам идеал демократског и слободног друштва у којима сви људи живе заједно у слози и с једнаким могућностима. То је идеал за који се надам да ћу доживјети и постићи. Али ако треба, то је и идеал за који сам спреман умријети" - ријечи су Нелсона Манделе 1964. током суђења у Јужној Африци. Мандела се борио против апартхеида. Осуђен је за саботажу и добио је казну доживотног затвора.

4. "Сањам да ће моје четворо дјеце једнога дана живјети у нацији гдје их неће просуђивати према боји њихове коже, већ према њиховом карактеру" -Мартин Лутер Кинг, 1963. говорећи о сузбијању расизма одржао је један од најупечатљивијих историјских говора.

5. "Још увек вјерујем, упркос свему, да су људи у срцу заиста добри" -Ана Франк, 1944. написала је у свом дневнику док се крила од нациста.

6. "Господине Горбачов, срушите овај зид", рекао је Роналд Реган, 1987. осврћући се на Берлински зид.

7. "Сада сам постао Смрт, уништавач свјетова', Роберт Опенхајмер каже да му је та мисао била у глави када је видио шта је урадио када је креирао атомску бомбу.

8. "Ако ропство није погрешно, онда ништа није погрешно", написао је Абрахам Линколн, 1864.у писму о ропству.

9. "Револуција није вечера", речи су Мао Зедонга из 1927. које стоје у једном извјештају.

10. "Једно дијете, један учитељ, једна књига и једна оловка могу промијенити свијет', рекла је Малала Јоусуфзаи, 2013. у говору пред УН-ом.