latinica  ћирилица
13/05/2015 |  13:49 | Аутор: Jutarnji list

Породичне компаније "господаре" трговином

Велики број неких од најпознатијих свјетских компанија и даље је у претежно породичном власништву. Највећа је Волмарт.

На примјер ИКЕА (породица Кампард), Хајнекен Холдинг (породица Хајнекен), H&M (породица Стефан Персон), Томсон Рутерс (породица Томсон), Amway (породица Андел и ДеВос), dm (породица Вернер), Кнауф Гипс (породица Кнауф), Баухаус (породица Баус), Levi Strauss & Co. (породица Хас), Лего (породица Кристијансен), Barilla Fratelli (породица Барила) и др.

Концерн Агрокор је 272. мјесту на љествици 500 највећих породичних фирми у свијету, коју је у сарадњи са ревизорско-консултантском фирмом ЕИ израдио и објавио Центар за породичне фирме Универзитета Ст. Гален у Швајцарској.

На првом мјесту је амерички трговачки ланац Волмарт, слиједи њемачки Фолксваген, трећи је амерички концерн Беркшир хатвеј, а листу првих пет највећ́их породичних компанија затварају италијанска инвестициона компанија ЕКСОР и амерички аутомобилски див Форд.

У изради индекса породичних фирми Центар је породичном дефинисао оне компаније у којима, када се ради о фирмама у приватном власништву, породица има већински власнички удио, већи од 50 одсто, док је тај удио за компаније чије дионице котирају на берзи одређен на 32 одсто.

Кумулативно, приходи 500 највећ́их породичних фирми у свијету у глобалном су БДП 2013. године учествовали са 6,5 трилиона долара - више него што су француска и њемачка привреда допринијеле заједно. Исте су године те компаније имале 20,9 милиона радника.

Индекс обухвата породичне компаније широм свијета, а на њој се Агрокор нашао као једина фирма из региона. Наводи се да је основан 1976. године, да запошљава (по подацима из 2013.) 35.652 људи и има 5,1 милијарди долара годишњег прихода, а да породица Тодорицћ има 92 процената власништва.

Занимљиво је да се на љествици налазе и неке компаније основане прије више вијекова. Тако је на 178. мјесту јапанска корпорација Такенака основана 1610. године, на 99. мјесту њемачки Мерк основан 1668. године, француски Вендел заузима 172. мјесто, а основан је 1704. године, док је индијска Вадиа групација основана 1736. године и заузима 454. мјесто међу највећим свјетским породичним фирмама.

Већина компанија на овој листи је из Европе и Сјеверне Америке, основана у периоду од краја Другог свјетског рата до 1988. године, а највећ́и број има више од 60 хиљада запослених. На листи су најбројније компаније које се баве трговином (мало и велепродаја), а најмање је производних фирми.