latinica  ћирилица
14/05/2015 |  16:31 | Аутор: Глас Српске

Ђокић: Сребреница важна за Српску

Сребреница је важно подручје за Републику Српску, има важне ресурсе и привредне капацитете, и институције Српске су отворене за сарадњу да би се на овом подручју омогућио бржи привредни развој на бази сировина које посједује ова локална заједница, рекао је министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

"Желимо да људи овдје осјете нашу посвећеност и бригу која треба да доводе до бољих услова за живот", истакао је Ђокић, након разговора са амбасадором Велике Британије у БиХ Едвардом Фергусоном и начелником ове општине Ћамилом Дураковићем о стању у овој општини, при чему је посебан акценат стављен на привредни развој.

Ђокић је навео да општина Сребреница, осим Рудника олова и цинка "Сасе", који запошљава 520 радника, има и друге привредне капацитете којима је потребна подршка да би очували рад или проширили производњу.

"Институције Републике Српске отворене су за сарадњу да би се овдје омогућио бржи привредни развој на бази сировина које посједује ова општина", нагласио је Ђокић, и додао да је разговарано и о образовању и увођењу смјерова за школовање рударских занимања.

Говорећи о концесијама, Ђокић је прецизирао да је Влада Републике Српске склопила укупно 83 концесиона уговора, међу којима и за Рудник "Сасе" који изузетно послује у оквиру компаније "Грос", чији је већински власник британска компанија "Минеко".

Ђокић је рекао да ће ускоро бити анализирани сви концесиони уговори и гдје се утврди да они нису реализовани биће раскинути и тражиће се нови концесионар за коришћење тих ресурса.

Начелник Сребренице Ћамил Дураковић захвалио је за посјету и рекао да је министра и амбасадора упознао о стању и привредном прогресу у посљедњој години, као и плановима и потребном помоћи за њихову реализацију привредних пројеката у наредном периоду.

"Важно је истаћи да се побољшавају односи и сарадња између општине Сребреница и Владе Републике Српске и да постоји обостран интерес да се они унапређују и доводе до стварања бољих услова за живот и отварања нових радних мјеста", оцијенио је Дураковић.

Амбасадор Фергусон је рекао да је са министром Ђокићем био у Руднику "Сасе" и да је у општини разговарано о економском развоју, те да предстоје нови пројекти који ће довести до економског побољшања и запошљавања на подручју Сребренице, а да и остали треба да слиједе примјер успјешног пословања Рудника олова и цинка "Сасе" и компаније "Минеко" која је концесионар у овом руднику.