latinica  ћирилица
15/05/2015 |  08:25 | Аутор: РТРС

Преминуо Б.Б. Кинг (ВИДЕО)

Легендарни амерички гитариста и пјевач блуза Б.Б. Кинг умро је у Лас Вегасу у 89-ој години, јавио је АП.
Б. Б. Кинг (Фото: polarmusicprize.org/Bob Guthridge) -
Б. Б. Кинг (Фото: polarmusicprize.org/Bob Guthridge)

Прошлог мјесеца  Б. Б. КИНГ боравио је је у болници због компликација са  дијабетесом од којег је боловао више од двадесет година.

Сматра се једним од највећих блуз гитариста, а часопис Ролинг Стоун смјестио га је на треће мјесто у свом попису "100 највећих гитариста свих времена". За своју музику добио је награда Греми, укључујући и ону за животно дјело 1987. године.

Његов јединствени стил окидања гитарских жица са подрхтавајућим вибратом лијеве шаке који је називао "лептир", обликовали су рани рок и утицао на низ бијелих рок гитариста укључујући Џефа Бека и Бони Реит.

Б.Б. Кинг рођен је под именом Рајли Б. Кинг у Мисисипију. У Мемфис је први пут дошао 1946. године, али је отишао након неколико мјесеци. Вратио се поново и радио као пјевач на локалној радио станици. Такође је радио и као ди џеј. Наступао од 1947. године и током живота имао око 15.000 наступа.

Током 1950-их прославио се низом хитова, а његове прве снимљене пјесме продуцирао је Сам Филипс, касније оснивач издавачке куће Сан Рекордс.

Његова слава наставила је да се повећава током 1970-их, 1980-их,1990-их... и никада није престала. Поред музичке каријере, публика ће га памтити и по гостовању у бројним телевизијским емисијама, (Принц из Бел Ера, Брачне воде).

Појавио се и у филму Blues Brothers  2000, као пјевач и гитарист састава "Louisiana Gator Boys". У том филму радио је са многим музичарима, као што су Ерик Клептон и Бо Дидли, између осталих.

Његов близак рођак био је славни делта блузер Bukka White, а ујак му је био Сони Листон.