latinica  ћирилица
17/05/2015 |  08:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Евровизија уз високе мјере безбједности

Пјесма Евровизије у Бечу биће одржана уз веома високе мјере безбједности и, према оцјени одговорних, готово се може искључити могућност да, због пријетњи бомбом, буде отказано такмичење, као што је то био случај ове седмице у Њемачкој са финалом избора "Сљедећи топ модел Њемачке" (Germany s next Topmodel).
Бина за Еуросонг 2015 (фото: www.orf.de) -
Бина за Еуросонг 2015 (фото: www.orf.de)

Њемачки шоу, са око 10.000 гледалаца у дворани у Манхајму, морао је бити прекинут у четвртак увече, а сала евакуисана, након што је анонимна особа телефоном јавила да се у дворани налази бомба.

Портпарол бечке полиције Роман Хаслингер истиче да за 99,9 одсто овакав сценарио не може да се догоди на Пјесми Евровизије у Бечу. Он, међутим, нагалашава да никав не постоји "100 одсто безбједности".

Од 7. априла је бечка дворана "Штатхале", у којој ће бити одржан Евросонг, проглашено зоном високе безбједности.
Свака особа, али и предмет који улази у дворану мора проћи безбједносне контроле, а то је био и случај током читавог тока преуређења дворане и потребних радова у њој.

Надлежни су поставили и гајгеров бројач, као и рендгенски скенер за проверу свих који желе у дворану.
У вријеме када се одржавају такмичења, а то су два полуфинала и финале, о безбједности у дворани бринуће 300 полицајаца, који ће бити потпомогнути и псима за откривање експлозива.

У "Штатхале" је успостављена и посебна станица полиције. Ко није акредитован за улазак у дворану нема начина да у њу и уђе.
"Да неко унесе бомбу или експлозив у дворану готово се може искључити", истиче Хаслингер, додајући да се у дворани примјењује исти ниво безбједности као на аеродромима.

Поред тога, он упозорава да свако ко мисли да је шала пријетити бомбом путем телефона то дјело је кажњиво за које је предвиђена казна од три године затвора, као и да се за сваким позиваоцем трага.

Менаџер аустријске државне телевизије ОРФ задужен за "Пјесму Евровизије" Пиус Штробл наглашава да су организатори, након догађаја у Манхајму, још једном анализирали безбједносно стање и мјере и да су дошли до закључка да су оне добре.

"Новинари нам већ сада кажу да се ради о мјерама највише безбједности које су икада видјели на Евросонгу. Примејр Манхајма показује да је важно не штедјети на безбједности", поручио је Штробл додајући да се у дворани "Штатхале" могу наћи само преконтролисана лица и предмети.

Иначе, поред полиције, ангажовано је и четири приватна обезбјеђења, а у мјере безбједности организатори су уложили 1,3 милиона евра.
Такмичење за пјесму Евровизије биће одржано до 19. до 23. маја.