latinica  ћирилица
17/05/2015 |  10:02 | Аутор: СРНА

Промовисан "Роман о рукомету и Приједору"

У Приједору је представљен "Роман о рукомету и Приједору", аутора Томе Марића и Славка Басаре, у оквиру обиљежавања Дана града.
Томо Марић и Славко Басара промовишу "Роман о рукомету и Приједору" - Фото: СРНА
Томо Марић и Славко Басара промовишу "Роман о рукомету и Приједору"Фото: СРНА

Представљајући својеврсну историјску монографију рукометног спорта у Приједору, предсједник Иницијативног одбора за израду Зоран Басрак рекао је да књига обухвата период од 1923. када се у насељу Урије почела играти хазена, претеча рукомета, а завршава прошлогодишњом троструком круном Женског рукометног клуба "Мира".

"Ово је јединствена књига која је рађена пет година, током којих су реномирани аутори обрадили историјски материјал и фотографије. То су урадили на најбољи начин и поклонили нашем граду овај значајни документ за историју", истакао је Басрак.

Он је додао да су рад на књизи подржали Министарство за породицу, омладину и спорт Републике Српске, град Приједор, Фабрика кекса "Мира" и Рудници жељезне руде "Љубија".

Један од коаутора Томо Марић каже да је рад на књизи био дуготрајан јер спортски колективи махом немају своју аутентичну документацију.

"То је био разлог да смо морали да прегледамо многе новине и да разговарамо са многим људима да би у 70 година неомеђене и бескрајне приче о спорту и о људима у Поткозарју покушали да нађемо једну златну жицу која је ишла паралелно са животом и радом клуба и града", рекао је Марић.

Коаутор Славко Басара истакао је да није било лако доћи ни до података ни до архивске грађе.

"Изузетно сам срећан што је заокружен дугогодишњи и исцрпан рад на овој књизи коју поклањамо граду Приједору. Посебну захвалност дугујемо Младену Илићу, који живи у Прагу, али је личним ангажовањем знатно допринио квалитету књиге", навео је Басара.

Он је додао да је изузетног значаја рад професора Ђорђа и Срђана Дејановића о историјском развоју рукометног спорта у Приједору, као и ангажман Чедомира Ђукића који је сакупљао, биљежио и чувао грађу из ратног периода.

Роман је штампан у 500 примјерака. У оквиру промоције организована је и изложба фотографија о рукометном спорту од 1993. године до данас, аутора Владимира Кнежевића.

Дан града Приједора 16. мај обиљежава се бројним вишедневним манифестацијама. За данас је најављен Међународни турнир у шаху.