latinica  ћирилица
17/05/2015 |  10:11 | Аутор: СРНА

Иванић: Улога цркве и политике пресудна за опстанак Срба у Сарајеву

Предсједавајући предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је Срни у Сарајеву да је Срба у овом граду све мање и мање, и да су културне манифестације, као што је "Ноћ музеја", коју је организовала Стара православна црква светих архангела Михаила и Гаврила, пресудне за опстанак и будућност српске заједнице у Сарајеву.
Младен Иванић - Фото: СРНА
Младен ИванићФото: СРНА

"Управо су због тога и институције и манифестације, чији је циљ промоција српског културно-умјетничког стваралаштва и чувања српске традиције, веома значајне и пресудне, што је и основни разлог мог вишегодишњег доласка и подршке и овом и сличним догађајима", нагласио је синоћ Иванић.

У порти Старе цркве у Сарајеву Иванић је рекао да се осјећа веома пријатно и угодно и да је одушевљен програмом, који је изузетно лијепо и пажљиво креиран и прилагођен тренутку и мјесту дешавања.

"Поносан сам на чињеницу да је Музеј Старе цркве још прије десетак година био међу првим институцијама које су препознале значај и прихватиле укључивање у овај европски пројекат, којег су иницирали Министарство културе Француске и директори француских музеја, након чега се ова манифестација одвија и развија и у БиХ и у Републици Српској", поручио је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Иванић каже да је за бољи живот свих људи у БиХ, а посебно Срба у Сарајеву, потребна политичка одговорност институција.

Он је рекао да, што се политичари буду мање играли тим темама, то ће и живот људима у БиХ бити лакши.

"На нама је да свим људима, без разлике, обезбиједимо простор за нормалан живот, а вјерујем да ће они знати да сами одлуче гдје ће живјети. Мислим да би такав приступ сигурно могао да помогне да српска заједница у Сарајеву буде већа", рекао је Иванић.

У порти и музеју Старе цркве светих архангела Михаила и Гаврила у Сарајеву синоћ је, у овиру великог европског пројекта "Ноћ музеја", изведен богат културно-умјетничко програм саткан од пригодних бесједи, изложби умјетничких слика и икона, и извођења дјела класичне музике и евергрина.

Организатори овог изузетног догађаја били су Стара црква и Удружење љубитеља умјетности Пале, а међу многобројним посјетиоцима били су и Иванић, амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевићи.