latinica  ћирилица
17/05/2015 |  14:34 | Аутор: СРНА

У Београду одржано колективно вјенчање

На традицоналном колективном вјенчању у Београду 50 парова из Србије и свих крајева свијета рекло је судбоносно "да". Вјенчање је одржано испред Скупштине града Београда. Судбоносно "да" означиле су фанфаре након чега је градски матичар прогласила бракове закљученим, а потом су младеници заплесали уз звуке валцера.
Колективно вјенчање у Београду - Фото: Анадолија
Колективно вјенчање у БеоградуФото: Анадолија

Вјенчање је одржано под покровитељством Скупштине града и предсједника Србије Томислава Николића, чији су представници пожељели младенцима срећу и љубав у животу.

За почетак заједничког живота организатори су свим младенцима припремили многобројне поклоне.

Плато испред Старог двора традиционално је резервисан за изговарање судбоносног "да", а склапање брака је бесплатно.

Манифестација "Колективно вјенчање" први пут је одржана 1999. године током НАТО бомбардовања, а у међувремену прерасло је у културни и хуманитарни догађај.

Организује се једном годишње, увијек у мјесецу мају. Циљ је да пропагира брачну заједницу као једну од највиших друштвених вриједности, али и да допринесе обогаћењу културног, туристичког и привредног садржаја Београда.

Манифестација је осмишљена као својеврсна порука љубави и пријатељства, охрабрење младима да љубав може да побиједи мржњу и бомбе, али и као потреба да се помогне младим брачним паровима који први пут ступају у брачну заједницу и обезбиједи вјенчање.

Током одржавања ове манифестације вјенчало се више од хиљаду парова из Србије, Републике Српске, Македоније, Црне Горе, Канаде, Шведске, Данске, а била је и једна невјеста из Кине.

Временом је прерасла у туристичку, привредну, културну и хуманитарну манифестацију у којој је младенцима обезбијеђено потпуно бесплатно вјенчање.

За младе су обезбијеђене бесплатне вјенчанице, а бесплатне су и видео-касете, преночиште у хотелима у Београду, храна и пиће.