latinica  ћирилица
17/05/2015 |  19:30 | Аутор: Агенције

Свијет очекују поскупљење кафе

Цијене кафе арабика достигле су прошле године рекордно високе нивое због суше у Бразилу, највећем свјетском произвођачу кафе, скочивши на међународном тржишту на три долара по фунти, у односу на 1,30 долара из 2010. године, наводи се у анализи Саксо банке.
Кафа (Фото: Michael Stern/Flickr.com) -
Кафа (Фото: Michael Stern/Flickr.com)

Један од разлога што су цијене кафе толико скочиле је што су велики купци, попут америчког "Старбакса", купили огромне количине кафе да се обезбиједе за случај да суша потраје, наводи Дејвид Маден, из консултантске куће "ИГ маркетс".

Цијене су се накнадно благо спустиле, али неки стручњаци вјерују да би ове године оне могле поново нагло да скоче.

"Кафа је традиционално сировина чије су цијене промјењиве и њихов недавни пад не осликава слабљење тражње или раст понуде, већ је више повезан са слабљењем бразилског реала", наводи Саксо банка.

Нитеш Шах, из компаније "ЕТФ скуритас", наводи да пољопривредници оклијевају да продају залихе кафе које су нагомилали због слабог реала.

"Они би радије сачекали да реал и цијене кафе порасту да би остварили већу добит на свјетском тржишту", додаје он.

Још један фактор који би могао да покрене раст цијена кафе је чињеница да су се усјеви које је уништила прошлогодишња суша тек дјелимично опоравили, што значи да би идућа жетва могла да буде слаба.

Детаљи о томе колико кафе бразилски пољопривредници планирају да произведу ове године још нису познати, али Оли Хансен, из Саксо банке, вјерује да је тржиште већ урачунало већи ниво производње од реалног.

На цијене кафе, такође, утиче раст базе потрошача. Тражња кафе је солидна на развијеним тржиштима, док у свијету у успону расте.

Према процјени брокерске куће "Мареx спектрон", због прошлогодишње суше и раста тражње, у сезони 2015/2016. ће доћи до дефицита у производњи од око 2,5 милиона врећа кафе, што би могло да подигне цијене на дужи рок.

"Живимо у свијету у ком средњи слој становништва расте, што повлачи раст тражње луксузних производа, у које се убраја и кафа, па је све већи изазов задовољити ту тражњу", наводи Хансен.

Комерцијални купци већ су се обезбиједили и купили веће количине кафе да подмире потребе за ову, па чак и идућу годину, искористивши ниже цијене.