latinica  ћирилица
17/05/2015 |  21:10 | Аутор: Russia Today

Сјевер Енглеске жели да се придружи "будућој независној Шкотској"

Око 35.000 људи са сјевера Енглеске потписало је петицију, којом траже да се придруже будућој независној Шкотској и отцијепе од Лондона.

Како се наводи у петицији британској влади, објављеној на сајту change.org, “сјеверњаци“ су блискије повезани са Шкотском него са “идеологијама југа усредсређеним на Лондон, а “питања која се разматрају у Вестминстерској палати постају све мање релевантна за сјевер Енглеске“.

“Сјеверни градови осјећају већи афинитет према градовима њиховог реда величине у Шкотској, попут Глазгова и Единбурга, него према идеологијама југа оријентисаног према Лондону“, наводи се у документу под називом “Дозволите сјеверу Енглеске да се отцијепи од Уједињеног Краљевства и придружи Шкотској“.

Хештег #TakeUsWithYouScotland (Шкотско, води нас са собом), који се појавио прошле недјеље, ретвитован је више од 25.000 пута.

Енглеска би “требало да се придружи будућој независној Шкотској и поново успостави контролу над властитом судбином“.

“Ми, народ сјевера, тражимо да се, уколико Шкотска постане независна, повуче граница између Енглеске и Нове Шкотске, дуж линије између реке Ди и залива Хамбер.“

Становници Њукасла, Манчестера, Ливерпула, Шефилда, Лидса и готово свих других сјеверних општина, намјеравају да се придруже независној “Новој Шкотској“.

Мајкл Анкор из Ливерпула, који је потписао петицију, написао је на сајту: “Доста ми је тога да Југ гледа Сјевер с висине“.

Џо Томалин из Шефилда је написао да су “шкотски националисти способни да воде осјетљиву политику за коју партије у Енглеској сматрају да су равне изборном самоубиству“.