latinica  ћирилица
18/05/2015 |  07:36 | Аутор: СРНА

Oтворен 18. Театар фест "Петар Кочић"

Представом Небојше Ромчевића "Отац и син" у режији Николе Пејаковића, у Бањалуци је отворен Театар фест "Петар Кочић".
Представа "Отац и син" - Фото: СРНА
Представа "Отац и син"Фото: СРНА

Свечаном отварању и премијерном извођењу представе присуствовао је и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да је добро што постоји Театар фест јер је то прилика да се Бањалучани, који воле позоришну умјетност, упознају о позоришном стваралаштву земаља окружења, те да виде шта би требало кориговати у домаћем позоришту.

Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић рекао је да је 18. Театар фест доказ зрелости, озбиљности, професионалности и трајања ове манифестације.

- Ове године пратећи програм је неупоредиво богатији и значајнији у односу на прошлогодиње фестивале, јер ће нам пружити прилику да о театру 21. вијека разговарамо и промишљамо - истакао је Новаковић.

Према његовим ријечима, ово је прилика за публику да види шта има ново у региону "на језицима које не треба да преводимо".

Он је оцијенио да је овогодишња понуда представа на фестивалу разноврсна и задовољавајућа, те да је селектор урадио најбољи могући избор.

У наредних седам дана публика ће моћи уживати у фестивалском програму на којем ће се такмичити седам представа "Дивље месо" Народног позоришта Сарајево, "Хотел Косово" Народног позоришта у Приштини - Српска драма, "Доктор Нушић" Крушевачког позоришта и Народног позоришта Сомбор, "Јазавац у Керемпуху" Сатиричног казалишта "Керемпух" из Загреба, "Чудо у Шаргану" Народног позоришта у Београду, "Потпуно скраћена историја Србије" Позоришта младих из Новог Сада, те "Каубоји" Народног позоришта из Кикинде.

Селекцију представа Театар феста "Петар Кочић 2015" извршио је глумац Народног позоришта Српске Љубиша Савановић.

Предсједник жирија који ће оцјењивати представе је позоришни критичар из Београда Драгана Бошковић, док су чланови жирија директор Дјечијег позоришта Републике Српске Предраг Бјелошевић и глумица Народног позоришта Српске Николина Јелисавац.

Награде ће бити додијељене за најбољи драмски текст, за најбољу представу у цјелини, за најбољу режију, те за најбољег глумца и глумицу.