latinica  ћирилица
18/05/2015 |  07:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Туск: ЕУ не може да прими све мигранте

Предсједник Европског савјета Доналд Туск изјавио је да Европска унија не може да прими све мигранте који доплове до њених обала и да ће морати да осмисли нову политику њиховог одвраћања како би се ријешио тај проблем.
Доналд Туск - Фото: архив
Доналд ТускФото: архив

- Ја сам реалистичан и мислим да прије свега морамо да осмислимо нову политику одвраћања миграната, односно политику њиховог слања назад кући, рекао је Туск у интервјуу за пољски лист "Полска тајмс", а пренио је Ројтерс.

- На одговоран начин можемо да говоримо о прихвату само једног ограниченог броја миграната. Они који кажу 'хајде да отворимо широм врата' су цинични, пошто знају да то није могуће, истакао је предсједник Европског савјета.

Низ бродолома у Средоземном мору, у којима су се утопиле стотине мограната са сјевера Африке кад су у пренатрпаним и небезбједним бродовима покушали да дођу до европске обале, усмјериле су међународну пажњу на питање миграције у Европи.

Европска комисија планира да до краја године уведе мјере како би обезбиједила да се терет прихвата миграната праведно расподијели међу чланицама ЕУ, а међу мјерама ће бити увођење обавезујуће квоте за прихват избјеглица, базиране на економском стању и броју становника чланице.