latinica  ћирилица
18/05/2015 |  08:05 | Аутор: Б92

Настављено бомбардовање у Јемену

Коалиционе снаге, предвођене Саудијском Арабијом, наставиле су бомбардовање позиција побуњеника у Адену, граду на југу Јемена.

Бомбардовање је настављено убрзо пошто је истекао период петодневног хуманитарног прекида ватре.

На мети напада нашла се предсједничка палата у Адену, која је под контролом побуњеника, као и база специјалних снага које подржавају побуњенике.

Бомбардовање је настављено упркос позиву изасланика УН у Јемену Улда Чеиха Ахмеда да хуманитарни прекид ватре буде продужен, пренијела је агенција АФП.

Прекид ватре, чији је циљ био да се омогући дотурање помоћи угроженим цивилама, иницирала је Саудијска Арабија. Углавном је поштован, али је ипак било сукоба побуњених Хута и провладиних снага.

Прекид ватре окончан је у 23 сата по локалном времену.

Под дејством поморске, ваздушне и копнене блокаде коју спроводи коалиција арапских држава, предвођена Саудијском Арабијом, у земљи са око 25 милиона становника влада несташица хране, воде, медицинских средстава и електричне енергије.

Међународне снаге које предводе Саудијци и побуњенички шиитски Хути су, прије ступања на снагу прекида ватре, навели да ће ако дође до било каквог насиља одмах наставити са непријатељствима.

Раније данас, на стотине јеменских политичара и племенских лидера започели су преговоре у Саудијској Арабији о будућности земље, али састанку не присуствују Хути.

Хути су одбацили кључан захтјев, а то је да се поново на власт врати јеменски предсједник Абед Рабо Мансур Хади који је у егзилу, као и да се преговори одржавају у Саудијској Арабији.

Изасланик УН у Јемену Исмаил Улд Чеих Ахмед је, отварајући тродневни састанак у Ријаду, позвао све стране да обезбједе да прекид ватре прерасте у трајни мир.

Према подацима УН, у конфликтима у Јемену је од 19. марта убијено више од 1.400 људи, међу којима и знатан број цивила.