latinica  ћирилица
18/05/2015 |  08:11 | Аутор: Б92

ЕУ осудила смртну казну Морсију

Европска унија осудила је изрицање смртне пресуде свргнутом египатском предсједнику Мохамеду Морсију.

ЕУ истиче да је казна донијета на крају масовног суђења који није у складу са обавезама Египта према међународном закону.

Суд у Египту осудио је свргнутог исламског предсједника Морсија и више од 100 оптужених на смртну казну због бјекства из затвора током побуне 2011. године.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини је истакла да Египат мора да гарантује права оптужених на праведно суђење и независну истрагу.

Могерини је у саопштењу навела да ЕУ вјерује да ће та казна бити преиначена послије жалбе.

"ЕУ се противи смртној казни без обзира на околности. Смртна казна је окрутна и нехумана", нагласила је у саопштењу Могерини, пренијела је агенција Франс прес.

И САД су изразиле велику забринутост због изрицања смртне казне Морсију.

"Досљедно смо говорили да смо против праксе масовних суђења и пресуда које се спроводе на начин који није у складу са међународним обавезама Египта и владавине права", изјавио је неименовани званичник Стејт департмента, а пренио је АФП.

Напомињући да је ријеч о прелиминарним пресудама, званичник је додао: "Ми и даље наглашавамо потребу за одговарајућим процесом и појединачним суђењима за све Египћане у интересу правде".

Многима који су јуче осуђени судило се у одсуству.

Суд ће објавити коначну одлуку 2. јуна, јер се, по египатском закону, смртна пресуда доставља муфтији који тумачи исламски закон за владу и има савјетодавну одлуку.

Оптужени имају право да уложе жалбу чак и послије муфтијине препоруке.

Морси, који је изабран за предсједника 2012. године, био је на тој функцији само годину дана прије него што га је војска збацила с власти у јулу 2013. године на захтјев демонстраната.

Морси је један од више десетина исламистичких лидера који су ухапшени у операцији у којој су страдале стотине његових присталица.

Неколико сати послије изрицања пресуде, наоружани нападачи су убили двојицу судија, једног тужиоца и њиховог возача на Синајском полуострву.