latinica  ћирилица
18/05/2015 |  08:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Свечаним дефилеом и пријемом почела Пјесма Евровизије

Овогодишња шездесета Пјесма Евровизије отворена је синоћ свечаним дефилеом делегација земаља учесница и пријемом у бечкој скупштини града.
Евросонг: Дефиле   (Фото:eurovision.tv, Елена Волотова) -
Евросонг: Дефиле (Фото:eurovision.tv, Елена Волотова)

Све делегација продефиловале су, уз присуство великог броја новинара из читавог свијета, као и више хиљада Бечлија, црвеним тепихом који је био постављен на тргу испред скупштине града Беча.

Трг испред Вијећнице, који је не само политички центар Беча, већ и једно од бројних знамења града, био је у знаку Евросонга, а на њему ће и наредних дана све бити у знаку овог великог такмичења, пошто се од данас, на том месту, отвара "Евровизијско село" на којем ће бити организовано дружење фанова и јавно гледање сва три такмичења.

Полиција је затворила за саобраћај овај дио града, јер су многи фанови више сати прије доласка пјевача чекали на пуштање на улазак у ареал намијењен за њих.

Дефиле на црвеном тепиху дугом 200 метара започео је прошлогодишњи побједник Евровизије Кончита Вурст, а затим су почеле да пристижу делегације, неке аутобусима, а неке таксијем.

На путу до Вјећнице пјевачи су застајали да би давали кратке изјаве присутним новинарима, који су покушали да, два дана пред прво полуфинале, сазнају још који детаљ.

Дефиле је због тога трајао пуна три сата, што за фанове није било дуго, имајући у виду да су неуморно призивали своје омиљене пјеваче.

Чланови делегације, али и пјевачи били су свечано обучени, а према оцјени аустријских новинара, "победница" на црвеном тепиху била је представница Србије Бојана Стаменов, која се одлучила да на пријем иде у дугој црвеној хаљини, која је привукла пажњу свих присутних.

Градоначелник Беча Михаел Хојпл, заједно са генералним директором аустријске државне телевизије (ОРФ) Александром Врабецом и шефом Европске уније јавних емитера (ЕБУ) Јон Олом Сандом поздравио је делегације из 40 земаља.

На пријему су певали Бечки дјечаци, који су најприје извели "Оду радости", химну Евровизије, а затим је градоначелник на енглеском присутнима рекао да ће се Беч поново представити као модеран, либералан град.

"Беч је, као и Евросонг, симбол толеранције", поручио је Хојпл.

Представница Србије на Песми Евровизије веома је прихваћена од стране медија, а то је још једном показао дефиле, током којег су јој готово на сваком метру заустављали ради изјаве.

У делегацији Србије, коју у Бечу предводи Саша Мирковић, на црвеном тепиху, била је присутна и побједница Евровизије 2007.године Марија Шерифовић.