latinica  ћирилица
18/05/2015 |  08:53 | Аутор: klix.ba

Упао у управљачки систем авиона и контролисао рад мотора

ФБИ ухапсио је Криса Робертса у априлу мјесецу и то након пратње лета Јунајтед Ерлајнса до Сиракузе, Њу Јорк, пошто је на Твитеру објавио постове којим дискутује хаковање авионског система на којем је путовао.

Тада је објавио да би могао да провали у систем авиона којим је летио, и активира команду за избацивање гас-маски.

Како пише Си-Ен-Ен, савјетник за безбједност на интернету и оснивач компаније за сајбер безбједност признао је да је провалио 20 пута у управљачке системе авиона и при томе контролисао машину летјелице, пише Си-Ен-Ен.

Све ово откривено је у судским списима који се односе на истрагу која се води против Робертса због сумње да је починио кривична дјела на интернету.

Наводно, током интервјуа које је са њим водио ФБИ он је рекао да је у системе авиона проваљивао од 2011. до 2014. године те да му је то успјело 20-так пута.

Истакао да је једном провалио у систем, а потом промјенио код захваљујући чему је успио користити команду за пењање те помјерање авиона у страну.

Робертс је на Твитеру рекао како је био упозорен да не говори превише али је истакао да је његов једини интерес заправо да побољша безбједност летења те је оптужио ФБИ за погрешно тумачење његовог петогодишњег истраживања.