latinica  ћирилица
18/05/2015 |  10:42 | Аутор: Б92

Кери: Заштитићемо Јужну Кореју

Амерички државни секретар Џон Кери оптужио је Сјеверу Кореју за непоштовање међународног права.
Амерички државни секретар Џон Кери - Фото: AP
Амерички државни секретар Џон КериФото: AP

Он је обећао јужном сусједу да ће САД учинити све за безбједност на Корејском полуострву.

Кери, који се налази у посјети Јужној Кореји, оптужио је Пјонгјанг за наставак нуклеарних и ракетних активности, као и за репресију над сопственим становништвом.

- Неопходно је изврштити притисак на Пјонгјанг због његовог ужасног понашања и покушаја да угрози преговоре о свом нуклеарном програму, рекао је Кери и додао да Сјеверна Кореја наставља тај програм и дјелује као да је одустала од преговора.

Власти Пјонгјанга су 9. маја саопштиле да је извршена успјешна проба балистичке подморске ракете, коју је Ким Џонг Ун описао као "стратешко оружје свјетског нивоа".

Лидер Сјеверне Кореје је прошле седмице наредио да министар одбране Хјон Јонг Чол буде погубљен противавионским топом, јер се жалио на младог лидера, одговарао му и спавао током састанка којим је предсједавао Ким, према подацима јужнокорејске шпијунске агенције.

Ти догађаји су додатно појачали забринутост за безбједносну ситуацију на Корејском полуострву, иако су САД недавно показале спремност да покрену прелиминарне преговоре о денуклеаризацији, који су прекинути прије три године.