latinica  ћирилица
18/05/2015 |  11:00 | Аутор: СРНА

Мали: Земљиште на којем не буде грађено враћа се Влади Србије

Градоначелник Београда Синиша Мали изјавио је да ће, уколико се пројекат "Београд на води" не заврши у планираном року, земљиште дато инвеститору у закуп на 99 година, које не буде изграђено, бити враћено Влади Србије.

"Не можете свих два милиона квадрата да градите у истом тренутку јер ћете преплавити тржиште. Идеја је да се два милиона квадрата равномјерно распореди на одређени временски период", рекао је Мали.

Он је за београдски лист "Данас" навео да ће од развоја тржишта некретнина у Србији зависити да ли ће се неке ствари убрзати или успорити, те оцијенио да би то могло да буде завршено прије 20 година.

"Друга фаза `Београда на води` зависи од нас. Инвеститор ће кренути да гради прву фазу, то је више од 300.000 метара квадратних - кула, тржни центар, пословна зграда, две стамбене и хотел. Да бисмо кренули даље, ми морамо да изместимо постојећу Железничку станицу у Београду и да /нова станица/ Прокоп профункционише у потпуности", рекао је Мали.

Мали очекује да ће то бити завршено до краја 2018. године да би се 2019.
године створили услови да се све шине рашчисте са простора Савског амфитеатра и да би почела да се ради друга фаза.

Он је истакао да стари објекти у околини ријеке Саве који су од културног и историјског значаја за главни град неће бити срушени, већ реновирани и заштићени.