latinica  ћирилица
18/05/2015 |  11:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Бритиш Американ тобако купује Фабрику дувана Ровињ

Ровињска Адрис група договорила је продају Фабрике дувана Ровињ мултинационалној компанији Бритиш Американ Тобако, јединој која је остала заинтересована за ту куповину.
Дуван (илустрација) -
Дуван (илустрација)

Ровињска Адрис група договорила је продају Фабрике дувана Ровињ мултинационалној компанији Бритиш Амекиран Тобако, јединој која је остала заинтересована за ту куповину.

Иако тај купопродајни уговор још није потписан, јер је за то неопходна потврда скупштине Адрис групе, хрватски Тпортал, на основу својих "поузданих извора", пише да је то "врло извјестан сценарио".

"Ако скупштина Адриса потврди продају ТДР-а БАТ-у, тој напетој бизнис причи, уз емоције, неће недостајати и понешто елемената освете", пише Топртал.

У тексту се подсјећа да је прије нешто више од десет година БАТ отјеран из Хрватске, и да је затворио фабрику у Задру и то, како су тврдили, због нелојалне конкуренције и нефер потеза које им је кршећи тржишну утакмицу приуштио управо Адрис.

БАТ се послије тога фокусирао на Србију, гдје има фабрику у Врању, а у Хрватској је остао само као увозник.

БАТ је огромна компанија у односу на ТДР и Адрис. Ријеч је о мултинационалној компанији која је лани имала приход од скоро 14 милијарди фунти, што је око 140 милијарди куна. Илустрације ради, то је више од буџета Републике Хрватске, наводи Топтал.

Профит БАТ-а креће се око пет милијарди фунти. БАТ годишње произведе више од 600 милијарди цигарета, док их ТДР према задњим доступним подацима производи нешто више од девет милијарди.

Најпознатији брендови БАТ-а су Лаки Страјк, Данхил, Ротманс, Пал Мал, Кент и други.