latinica  ћирилица
18/05/2015 |  11:25 | Аутор: СРНА

Дом народа усвојио Кривични закон БиХ, против СНСД и ДНС (ВИДЕО)

Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ усвојили су данас у Сарајеву Закон о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ, а против су гласали делегати из СНСД-а и ДНС-а
Дом народа Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Дом народа Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

Предсједавајући Клуба делегата српског народа Средоје Новић рекао је да делегати из СНСД-а и ДНС-а неће гласати за Приједлог измјена и допуна Кривичног закона БиХ, јер нису уважене примједбе Републике Српске.

- Сматрам да је консензусом требало доћи до рјешења прихватљивог за све у БиХ, без повреде уставног уређења. Овај закон би био добар ако би био донесен у државама у којима влада правни систем, без неповјерења у правосудне институције, као што је то случај у БиХ - рекао је Новић на сједници Дома народа.

Према његовим ријечима, жалосно је што се закон доноси прегласавањем, а проводиће се на цијелом подручју БиХ.

Он је истакао да заговорници овог закона мисле да су добро ријешили подјелу надлежности између ентитета.

- Међутим, ја их увјеравам да је овим отворена одлична могућност за класичну злоупотребу од Тужилаштва да се сврста на страну било неког ентитета или кантона тако што ће евентуално селективно приступати оперативним подацима или истражним радњама по одређеном кривичном дјелу - упозорио је Новић.

Он је упитао шта ће бити с имовином која се одузима од починилаца неког кривичног дјела, коме ће она припасти, тамо гдје је била или БиХ.

- Због свега овога, ми не можемо да гласамо за измјене овог закона по хитном поступку, закључио је Новић.

Драгутин Родић (ДНС) у дискусији је подржао Новићеве ставове.

Приједлогом закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ предвиђене су строже казне за кривична дјела трговине људима, а организована међународна трговина људима прописује се као посебно кривично дјело.

У закон се уводи и кривично дјело "присилни нестанак".

Циљ је хармонизација кривичног законодавства у БиХ с међународним правом, те усклађивања с препорукама Групе Савјета Европе за борбу против корупције, Комитета Савјета Европе за спречавање прања новца и ФАТФ-а, међународног тијела чији је задатак праћење мјера за спречавање прања новца и финансирања тероризма.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је Закон о царинској политици БиХ, с амандманима и у различитом тексту од закона усвојеног на Представничког дому, па је формирана комисија за усаглашавање текста овог закона.

На сједници је усвојен Закон о облигационим односима у цивилном ваздухопловству БиХ у другом читању, чији ће текст, такође, ићи на усаглашавање.

Овом законском материјом уређују се облигационо-правни односи који се односе на међународни превоз путника, пртљага и терета, а који се обавља авионом за накнаду.

Предложеним законом испуњава се још један од кључних услова из Мултилатералног споразума о успостављању заједничке европске ваздухопловне области, који је БиХ ратификовала 2008. године и обавезала се на његово извршавање.

Дом народа усвојио је извјештај о раду и финансијски извјештај Агенције за поштански саобраћај БиХ, а формирао је и радну групу за измјену изборног законодавства, након што су се чула различита и супротстављена мишљења о евентуалном укључивању и представника невладиних организација у рад ове комисије, при чему је закључено да се та лица могу прихватити као партнери у комплетном процесу, али не и као чланови радне групе.

Халид Гењац, Бариша Чолак и Драгутин Родић чланови су ове комисије у име Дома народа.

Уговор о кредиту између БиХ и Европске банке за обнову и развој који се односи на Пројекат водоснабдијевања Градачца добио је сагласност Дома народа.

Сједница Дома народа завршена је нешто прије 14.00 часова, а наредна сједница предвиђена је за 28. мај.