latinica  ћирилица
18/05/2015 |  11:59 | Аутор: Б92

Фаворити за Златну палму Канског фестивала

Моћна прича о лезбејској љубави са Кејт Бланчет у главној улози и драма о холокаусту главни су фаворити за Златну палму Канског фестивала.
Кански фестивал (фото: www.festival-cannes.fr) -
Кански фестивал (фото: www.festival-cannes.fr)

На половини фестивала, критичари су оцијенили да је Кан ове године имао одличну понуду свјетског филма у виду 19 остварења која се такмиче за главну награду фестивала.

Међу првим фаворитима је "Carol" Тода Хејнса гдjе Бланчет игра богату домаћицу из 1950-их која се заљубљује у младу фотографкињу (Руни Мара).

Раскошна драма прати Керол која се разводи од супруга-бизнисмена и којој пријети губитак старатељства над ћерком из "моралних разлога".

Филм је жестоки заговорник права за све у вријеме када, како је Бланчетова прокоментарисла, на десетине земаља и даље имају законе против хомосексуалаца.

Многи сматрају и да је "Carol" и један од фаворита за Оскара. Филмска библија Варајети наводи да је филм дубоко осјећајна љубавна прича која хвата сваку сјенку и нијансу унутрашњих живота својих ликова.

Драма о холокаусту "Son of Saul" мађарског новајлије Ласла Немеша добила је похвале шокираних критичара који оцјењују да би бескомпромисни портрет 36 сати у Аушвицу могао да задобије жири предвођен браћом Коен.

Француски Монд наводи да је Немеш, који је изгубио неколико чланова породице у гасним коморама снимио филм како би сачувао историју холокауста за генерације које ускоро неће имати директних контакта са свједоцима који могу да им испричају своје успомене.

Међу бизарнијим филмовима у такмичарском програму је "The Lobster" грчког режисера Јоргоса Лантимоса са Колином Фарелом и Рејчел Вајс у причи о самцима који бивају затворени у хотел и којима је дато 45 дана да пронађу партнера или да буду претворени у животињу коју изаберу.

Црнохуморна романса, према мишљењу критичара је оштар коментар на друштвене притиске да имамо везе и преваре и самопреваре којима прибјегавамо да би до тога дошли.

Италијански режисер Нани Морети такође је добио похвале за свој нови филм "My Mother". Морети глуми уз Џона Туртура у полуаутобиографском филму о режисеру у личној и професионалној кризи који је расплакао многе.

Публика је такође добро прихватила "Our Litle Sister" Хироказу Корида, њежну јапанску породичну драму рађену према манги и италијански филм на енглеском "Tale of Tales" са Салмом Хајек и Џоном Си Рајлијем.

Један од већих промашаја је Гас Ван Сантов "The Sea of Trees" гдје Метју Меконахи игра човјека који путује у Јапан да би се тамо убио. Лондонски Гардијан оштро је прокоментарисао да је филм "фантастично иритирајућ и неискрен".

Увијек добра комбинација ауторског филма и блокбастера, Кански фестивал је овај пут био мјесто премијере новог "Mad Maksa" са Шарлиз Терон и Томом Хардијем.

Скот Роксборо из "Холивуд рипортера" рекао је АФП-у да друга половина фестивала има потенцијалне "драгуље" и издвојио "Youth" оскаром награђеног италијанског режисера Паола Сорентина са Мајклом Кејном, Вајсовом и Џејн Фондом, "Dheepan" - драму о избjеглици из Шри Ланке коју је режирао Француз Жак Одијар и "A Touch of Sin" Ђа Џангкеа.

Филмски фестивал у Кану завршава се у недјељу гала церемонијом додјеле награда.