latinica  ћирилица
18/05/2015 |  12:49 | Аутор: СРНА

Велика Британија: Истрага о безбједности подморница

Британска морнарица саопштила је данас да је покренула истрагу након што је један морнар који је служио на подморницама опремљеним нуклеарним наоружањем рекао да на овим пловилима постоје велики безбједносни пропусти и да је могуће да се догоди катастрофа.
Подморница (архива) -
Подморница (архива)

Инжењер наоружања Ејбл Симен Вилијам Мекнили објавио је обиман досије на интернету у којем наводи да је британски нуклеарни одбрамбени систем "трајдент" осјетљив на непријатељске ударе и подложан разорним несрећама због безбједносних пропуста.

"Наше нуклеарно наоружање је мета отворена за напад", написао је Мекнили, који је служио на "Вангарду", једној од четири подморнице које носе пројектиле "трајдент".

Мекнили је у међувремену нестао, иако није добио одсуство.

Он је написао да је довољно да неко унесе бомбу у подморницу и изазове највећи терористички напад који су Британија и остатак свијета икада видјели.

Морнарица је саопштила да потпуно одбацује Мекнилијеве "субјективне и неосноване личне ставове" и описује га као "морнара почетника".

У саопштењу се додаје да је, ипак, покренута истрага о његовим тврдњама и "неодобреном објављивању" његовог досијеа.

Мекнили је написао да се не врши одговарајући претрес људи прије приласка подморницама или уласка у њих и да чак и ноћни клубови имају боље обезбјеђење.

Полиција и морнарица покушавају да пронађу Мекнилија, а портпарол Министарства одбране одбила је да каже да ли ће он бити ухапшен због одавања повјерљивих информација.