latinica  ћирилица
18/05/2015 |  14:10 | Аутор: СРНА

Турска: Егзекуција Морсија изазваће нереде на Блиском истоку

Портпарол турског предсједника Ибрахим Калин рекао је данас да ће Блиским истоком завладати нереди ако се изврши смртна казна над бившим египатским предсједником Мухамедом Морсијем и осталим исламистима.

Он је на конференцији за новинаре у Анкари рекао да ће Турска сарађивати са Комисијом УН за људска права након изрицања пресуда и да ће предузети "све неопходне мјере".

Према његовим ријечима, пресуде представљају "кршење правосудних прописа". Он је позвао међународну заједницу да се гласније успротиви пресудама.

"Ова тема захтјева универзалну пажњу. Наредба о егзекуцији и њено извршење поново ће гурнути Блиски исток у нереде", рекао је он.

Турски предсједник Тајип Ердоган велики је присталица Мухамеда Морсија, првог египатског демократски изабраног предсједника.

Суд у Египту затражио је 16. маја смртну казну за Морсија због шпијунаже, готово двије године након што је Морси свргнут са власти.

Смртна казна предложена је и за више од 100 чланова организације "Муслиманско братство". Коначна одлука о смртној казни очекује се 2. јуна.