latinica  ћирилица
18/05/2015 |  14:16 | Аутор: СРНА

Савремени приступи за особе са инвалидитетом

Директор Специјалне библиотеке Републике Српске Желимир Радиновић рекао је да у Републици Српској има око 2.000 слијепих и слабовидих лица, а да су око 600 њих корисници Специјалне библиотеке.

Радиновић је рекао да Специјална библиотека, осим централне библиотеке у Бањалуци, има одјељења у седам градова у Српској.

Он је у Градишци, гдје је одржано предавање "Савремени библиотечки приступ за особе са инвалидитетом", рекао да аудио-књига није ништа ново, ако се узме у обзир да је човјечанство хиљадама година усмено преносило знања са кољена на кољено.

Библиотекар-савјетник Одсјека за слијепе и слабовиде особе у Народној библиотеци Србије Драгана Милуновић рекла је да специјалне библиотеке које су осниване у другој половини прошлог вијека немају више потребан степен развијености, те јавне библиотеке у региону све више преузимају њихову улогу.

Милуновићева је одржала предавање "Савремени библиотечки приступ за особе са инвалидитетом", које је саставни дио образовне понуде Народне библиотеке Србије, а циљ је да у Србији и региону утиче на ширење свијести о потреби унапређења библиотечких услуга за особе са инвалидитетом.

"Посебан акценат стављен је на слијепе и слабовиде особе, с обзиром на то да библиотечку грађу једино могу да користе у алтернативним форматима и публикацијама као што су књиге у аудио-формату или штампане Брајевим писмом", навела је Милуновићева.

Према њеним ријечима, већина јавних библиотека у Србији набавила је рачунар са говорним софтвером, чиме је учињен први корак у унапређењу доступности библиотечких садржаја за слијепа и слабовида лица.

Милуновићева ће сутра учествовати у стручној расправи у Специјалној библиотеци Републике Српске, гдје ће бити одржан округли сто о могућностима које дају аудио-књиге.

Директор Народне библиотеке Градишка Сњежана Миљковић истакла је да градишка библиотека тренутно нема засебно одјељење за особе са инвалидитетом и потребна помагала, али је циљ да се такво одјељење у наредном периоду формира и омогући да књига буде доступна свима.