latinica  ћирилица
18/05/2015 |  15:32 | Аутор: klix.ba

У Љубушком пронађен накит стар 3.200 година

У мјесту Стара Тескера код Љубушког, на микролокацији Брложина, гдје су вршена заштитна археолошка ископавања, пронађен је спирални привјесак од бронзе који представља репер за одређивање старости овог гроба у период касног бронзаног доба, тј. 1.200 до 800. године прије наше ере.

Димензије привјеска су 5, 5 цм x 2 цм x 2 мм и уједно ово је први налаз на подручју Босне и Херцеговине с гробним контекстом.

Стручњаци кажу да привјесак има своје аналогије са пар сличних примјера из Музеја на Хумцу и Музеја у Ливну, али ти су  налази су доспјели с непознатих налазишта као донације и тиме су изгубили научну вриједност.

Власник имања Стипе Гранић обавијестио је археолошки Музеј на Хумцу о проналаску потенцијалног археолошког налазишта приликом радова на својој парцели, а стручњаци су теренским прегледом установили да је ријеч о праисторијском гробу с архитектуром у облику каменог сандука, с четири бочне и једном надгробном плочом.

У гроба су пронађене и људске кости, као и низ комадића аутохтоне праисторијске керамике. Из музеја наводе да је ријеч о костима одрасле жене, док ће радиокарбонска анализа дати много више података.

Покретни археолошки материјал ће након конзервације бити дио археолошког фундуса Музеја на Хумцу и доступан за презентацију.