latinica  ћирилица
18/05/2015 |  16:11 | Аутор: СРНА

Потјера за "бијелом удовицом"

"Бијела удовица" Саманта Левтвајт једна је од кључних особа у терористичој групи "ал Шабаб" и одговорна је за убиство више стотина људи, тврди британски лист "Мирор"
Бијела удовица - Фото: Novosti.rs
Бијела удовицаФото: Novosti.rs

Левтвајтова је удовица Џермина Линдсија, једног од бомбаша одговорних за терористички напад 7. јула 2005. године у Лондону. Са Линдсијем има четворо дјеце.

Обавјештајци вјерују да се након бијега подвргла пластичној операцији и измијенила боју косе.

"Мирор" пише да је Левтвајтова учествовала у планирању напада на универзитет у Кенији, када је убијено 148 људи.

"Бијела удовица" је дипломирала на Лондонском униеврзитету и веома брзо се домогла врха "ал Шабаба", чије су вође на константном удару америчких дронова. Сматрају је безобзирном и интелигентном.

Виши дипломата у Сомалији тврди да је она "десна рука" вође "ал Шабаба" Ахмада Умара.

- Она је зла особа, али изразито паметан оперативац - тврде ови извори.

Припадници америчке обавјештајне агенције НСА наводе да Левтвајтова користи дјецу за убијање, односно бомбашке нападе, а као надокнаду нуди новац њиховим породицама.

"Бијела удовица" је тренутно најтраженија жена на свијету. Оперативци НСА и британске МИ6 настоје да је ухвате - живу или мртву.

Интерпол је, на захтјев кенијских власти, издао међународну потјерницу за Самантом Левтвајт.

Она је осумњичена за низ терористичких напада у Сомалији и Кенији, као и за планирање напада на трговачки центар Вестејт у Најробију, у којем је 2003. године убијено 67 људи.

Према наводима "Мирора", "бијела удовица" је прошлог марта, у посљедњи час, избјегла смрт у нападу америчких дронова, јер је напустила терористички камп само неколико сати прије удара.

- Левтвајтова никад не спава на истом мјесту два пута, она је у константом покрету - тврде обавјештајци.