latinica  ћирилица
18/05/2015 |  16:14 | Аутор: СРНА

Човић и Изетбеговић за деблокаду рада Владе ФБиХ (ВИДЕО)

Замјеник предсједника СДА Бакир Изетбеговић изјавио је да сви морају правити компромисе и наставити са реализацијом договора уколико се жели одржати коалиција у Федерацији БиХ
Драган Човић и Бакир Изетбеговић - Фото: Анадолија
Драган Човић и Бакир ИзетбеговићФото: Анадолија

- Сви морају правити компромисе и наставити реализацију договора, те стварати бољу атмосферу уколико се жели одржати коалиција - рекао је Изетбеговић новинарима након састанка с лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем у Сарајеву.

Изетбеговић каже да не вјерује да ће се ДФ понашати ирационално.

Он је рекао да се данас састао са Човићем с циљем да се помогне Влади ФБиХ да изађе из ситуације у којој се тренутно налази.

Изетбеговић је навео да је Човић током састанка изнио оправдане захтјеве да се што прије санира стање у предузећима "Алуминијум" из Мостара и "Електропривреда ХЗХБ".

Он је нагласио да финансијска полиција и други органи имају апсолутну подршку СДА, истичући да, према његовом мишљењу, процеси именовања, али и сагледавања стања у овим предузећима могу да иду паралелно.

Изетбеговић је најавио да ће сутра одржати састанак с лидером ДФ-а Жељком Комшићем, који данас није у Сарајеву, него се налази у Унско-санском кантону.

Човић: Очекујем деблокаду рада Владе ФБиХ

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић очекује да ће за два или три дана бити заказана сједница Владе Федерације БиХ и именовани људи у надзорне одборе, чиме ће бити разријешено питање блокаде рада федералне владе.
Човић је рекао новинарима након састанка са замјеником предсједника СДА Бакиром Изетбеговићем да нема ништа против да у комапиније "Алуминијум" из Мостара, "Електропривреда ХЗХБ", али и све друге које су под ингеренцијом федералне владе уђу органи који надгледају коректност рада, односно Сипа или финансијска полиција.

- То сигурно неће пролонгирати да они који су направили ову ситуацију и даље буду у надзорним одборима тих компанија -  рекао је Човић.

Одговарајући на питање новинара шта ће се десити уколико у наредна два-три дана не буде разријешена ситуација, Човић је рекао да је то онда блокада рада система у ФБиХ.

- То би значило да Владе нема - нагласио је Човић.

На питање да ли се криза у ФБиХ рефлектује и на ниво БиХ, он је рекао да то не би требало да буде случај, али да данас Предсједништво БиХ, иако је то било планирано, није разговарало о питањима именовања у агенцијама на нивоу БиХ.

Одговарајући на питање ко би могао да буде евентуално нова парламентарна већина у Федерацији БиХ, Човић је рекао да је сада прерано о томе говорити и поновио да је увјерен да ће ствари бити разријешене за два-три дана.