latinica  ћирилица
18/05/2015 |  16:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Нови Сад: Министарство омогућило наставак градње "Жежељевог моста"

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре омогућило је извођачу радова наставак градње Жежељевог моста у Новом Саду, који ће сутра потписати четири документа са роком од 17 мјесеци за завршетак моста и још три мјесеца за демонтажу привременог моста, изјавио је данас државни секретар у том министарству Имре Керн.

"Што се тиче вриједности и уговорених радова, још 2010. и 2011. вриједност је била око 46 милиона евра, са овим анексом који ће се сутра потписати, повећава се обим радова са три милиона евра. Орочава се рок завршетка градње - 17 мјесеци за завршетак моста и пуштање у саобраћај и плус три мјесеца за демонтажу постојећег моста на којем се сад одвија жељезнички и друмски саобраћај", рекао је Керн Танјугу.

Како су најавиле Жељезнице Србије, предвиђено је потписивање четири документа, Анекс 1 основног уговора, који омогућава наставак градње, Меморандум о разумијевању, Уговор о начину преноса средстава за финансирање пројекта и Уговор о финансирању за 2015. годину.

Документа ће потписати генерални директор српских жељезница Мирослав Стојчић, предсједник Владе АП Војводине Бојан Пајтић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и представник извођача радова компаније "АЗВИ", а свечаности ће присуствовати потпредсједница Владе Србије и министарка грађевине Зорана Михајловић и шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт.

Према ријечима Керна, рок за завршетак моста ће се рачунати од момента уплате три милиона евра.

"Нама су финасијери обећали и дали чврсту обавезу да ће послије потписивања ових докумената уплатити те износе у року од десетак дана. Једну трећину финансира град Нови Сад, а двије трећине покрајински буџета и они су обећали да ће испунити своје обавезе", навео је Керн напоменувши да су обезбијеђена буџетска средства.

Он је истакао да су то министарство и потпредсједница владе Михајловић успјели са пуно састанака да дођу до коначне одлуке и припреме документа која ће омогућити наставак радова на том инфраструктурном објекту.

"Градња Жежељевог моста је успорена више од годину дана и ако би дошло до потпуног застоја или не дај Боже до раскида уговора односно непотписивање ових докумената, онда би дошли до тога да Србија губи изузетно важан пројекат, а то би негативно утицало на изградњу брзе пруге Београд - Будимпешта", рекао је Керн.

Како наводи, то би био огроман губитак пошто се жељезнички и друмски саобраћај, као и ријечни, доста споро одвија због монтажног моста врло споро иде.

Он је казао да се тај мост налази на правцу жељезничког и друмског Коридора 10 и да се налази на Коридору 7 - реци Дунав.

Шпанско-италијански конзорцијум "Azvi-Tadei-Horta-Koslada" је обуставио радове тражећи додатни новац због већих трошкова вађења остатака старе срушене конструкције бетонског моста.

Уговорена вриједност радова је била 45,3 милиона евра на почетку изградње моста, коју са 26,2 милиона финансира Делегација ЕУ, а 19,1 милион Војводина и Нови Сад.

Стари Жежељев мост преко Дунава у Новом Саду је порушен у НАТО бомбардовању 1999. година.

Нови мост ће имати два железничка колосјека, двије друмске саобрацајнице ширине 7,7 метара и двије пјешачцко-бициклистицке стазе ширине 2,5 метара. Мост ће бити дуг 474 метра и широк 31 метар.