latinica  ћирилица
18/05/2015 |  17:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Нови штрајк њемачких машиновођа биће дужи од претходних

Сљедећи штрајк синдиката њемачких машиновођа (ГДЛ), трајаће дуже него претходни и највјероватније ће захватити и празнике и викенде, рекао је данас представник тог синдиката за Ројтерс.

Ово ће бити девета обустава рада у дугом спору између синдиката машиновођа ГДЛ и државне њемачке жељезнице "Дојче бан" због услова рада.

ГДЛ је најавио нови штрајк само неколико дана пошто је завршена једнонедјељна обустава рада, најдужа у историји "Дојче бана".
Њемачка жељезница "Дојче бан", дневно превезе око 5,5 милиона људи и има 300.000 запослених, а синдикат машиновођа ГДЛ већ мјесецима је у свађи око тарифе.

Машиновође траже повећање зарада од пет одсто и један сат мање рада током седмице и да се, при том, и машиновођама на локомотивама за маневрисање обезбиједи исти статус, као и осталим машиновођама.
Политичари су на прошли штрајк реаговали веома озбиљно.

Њемачки министар привреде и вицеканцелар Зигмар Габријел озбиљно је упозорио на посљедице штрајка по њемачку привреду и захтијевао разумно понашање.

Габријел је за таблиод "Билд" рекао да ће овај штрајк "тешко погодити путнике, али такође и "Дојче бан" и цјелокупну њемачку привреду" и захтијевао озбиљне преговоре, умјесто "паралисања" Њемачке.

Слично је реаговао и министар саобраћаја Александер Добринт, оцијенивши да је штрајк достигао границу разумијевања код грађана.
Савез њемачких службеника, чији је члан синдикат машиновоћа, позвао је на постизање договора у преговорима о тарифи, али и увођење арбитра, уколико овај штрајк не буде водио ка резултату у преговорима.