latinica  ћирилица
18/05/2015 |  17:34 | Аутор: СРНА

Иванић: Ситуација у ФБиХ ће успорити реформске процесе

Предсједник ПДП-а Младен Иванић сматра да ситуација у Федерацији БиХ неће имати реперкусије на стабилност власти у БиХ, али ће успорити реформске процесе.
Младен Иванић - Фото: СРНА
Младен ИванићФото: СРНА

 
Иванић је оцијенио да је немогуће направити другу комбинацију федералних власти, јер су кључни актери већ у Савјету министара.

"Не вјерујем да ће се криза прелити на Савјет министара, али хоће успорити реформске процесе. Обавеза свих нас је да убрзамо рефрормске процесе и добијемо подршку ЕУ и искористимо шансу која нам је дата", рекао је Иванић новинарима коментаришући данашњи сусрет лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића и замјеника предсједника СДА Бакира Изетбеговића.

Он је изразио наду да ће учесници власти у ФБиХ то разумијети и након почетног испитивања снага доћи до рјешења.

"У ФБиХ сада имамо испитивање снага. То је период у којем два-три кључна учесника која чине Владу ФБиХ мало тестирају своју политичку моћ и на почетку мандата се сада мјери ко је ту битан, а ко мање битан", рекао је Иванић.

Лидер ПДП-а сматра да ће таква ситуација трајати двије или три недјеље, те да ће након тога "сви доћи памети и почети да раде".

"Ово што се сада догађа доказ је људима да буду врло критични према свим властима. Испада да је битка само око именовања, а не суштине – промјена и реформи", рекао је Иванић.

Према његовим ријечима, контролни механизми су такви у ФБиХ да се без СДА и ХДЗ–а не може.

"Не видим другог партнера у ФБиХ, осим Демократског фронта за СДА. Не мислим да је могуће пуцање те већине, јер нема друге већине која ће обезбиједити проходност", рекао је Иванић.