latinica  ћирилица
18/05/2015 |  19:26 | Аутор: ТАНЈУГ

У Шпанији ухапшен Србин у покушају да купи бубрег од мигранта

Србин, вођа криминалне групе у Шпанији, ухапшен је у тој земљи кад је покушао да од сиромашног мигранта купи бубрег за 6.000 евра, пријетећи да ће га убити ако не прихвати договор, саопштила је данас полиција.
Пасоши Србина, извјесног Радосављевића, који је ухапшен у Шпанији - Фото: Screenshot
Пасоши Србина, извјесног Радосављевића, који је ухапшен у ШпанијиФото: Screenshot

Србин, вођа клана базираног око плажа у близини Тарагоне на сјевероистоку Шпаније, желио је орган за свог одраслог сина, који има оштећење бубрега, наводи АФП.

План је откривен током истраге овог српског клана, који се бавио провалама у Шпанији и Њемачкој, рекао је шеф шпанске полиције Ињасио Козидо на конференцији за новинаре.

Током истраге, полицајци су открили да су чланови банде наговорили средњовјечног мароканског мигранта без личних докумената да им да бубрег.

За вријеме медицинског тестирања, мигрант се предомислио, па су га чланови банде заробили и тукли, рекао је Козидо. Мароканац је на крају пристао да се подвргне операцији, пошто су му пријетили убиством.
Шпанска полиција је, због овог случаја, ухапсила вођу групе и његовог сина, као и још троје људи, под оптужбом за трговину органима.

У вези са провалама, ухапшено је још 48 људи, оптужених да су ангажовали дјецу да упадају у куће богатих људи и краду накит и новац.

У Шпанији је у марту 14 европских земаља потписало први у историји међународни споразум о борби против трговине органима.
Трговина органима сваке године доноси 1,2 милијарде долара нелегалног профита широм свијета, показују подаци Савјета Европе.

Свјетска здравствена организација процјењује да се на свјетском црном тржишту изврши око 10.000 транспантација сваке године.
Данашње хапшење је тек други пријављени случај покушаја трговине органима, посљедњих година у Шпанији.
Власти су, међутим, овај случај веома озбиљно схватиле, јер се Шпанија поноси тиме да врши већи број трансплантација од било које друге земље.

Видео о хапшењу, који је објавила шпанска полиција, можете погледати овдје.