latinica  ћирилица
18/05/2015 |  19:29 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ покреће поморску операцију на Медитерану

Шефица европске дипломатије Федерика Могерини рекла је да су се земље Европске уније договориле да у јуну покрену поморску операцију против кријумчара људи, одговорних за прилив миграната преко Средоземног мора у Европу.
Федерика Могерини - Фото: ТАНЈУГ
Федерика МогериниФото: ТАНЈУГ

"Управо је донесена одлука о покретању поморске операције, како би се разбио модел пословања мрежа кријумчара и трговаца људиа", написала је Могеринијева на Твитеру, послије састанка министара спољних послова и одбране ЕУ.

Како је додала, сједиште нове поморске мисије против кријумчара миграната биће у Риму, а предводиће је италијански адмирал Енрико Кредендино.

Најављена амбициозна операција ЕУ која почиње у јуну, предвиђа слање ратних бродова и извиђачких авиона до обале Либије чије воде су постале епицентар хуманитарне катастрофе која се последњих мјесеци нашла пред вратима Европе.

План ЕУ такође предвиђа евентуално уништавање кријумчарских бродова пре него што стигну до обала Европе, иако то захтијева да Савјет безбједности УН резолуцијом подржи ту војну акцију.

Столтенберг: Терористи би као мигранти могли да стигну у Европу

Раније данас, шеф НАТО-а Јенс Столтенберг упозорио је да би припадници исламских екстремистичких група могли да стигну до Европе под плаштом миграната, устакавши да та могућност изискује ефикасну реакцију.

Јенс Столтенберг

Упитан да прокоментарише извјештаје како Исламска држава покушава да прокријумчари своје борце на бродовима с мигрантима у Европу, Столтенберг је потврдио да таква опасност од инфилтрирања "страних бораца" постоји.

Столтенберг је истакао да НАТО чини напоре у сарадњи са северноафричким и блискоисточним земљама како би се неутралисали основни узроци миграција.

Алијанса, додао је, засад не учествује у досад незабиљеженој поморској мисији ЕУ, која је услиједила након серије бродолома на Медитерану у којој су страдале на стотине миграната.

Столтенберг наводи да ЕУ досад није на овом плану тражила помоћ од НАТО, али да је Алијанса "спремна да помогне ако буде таквог захтјева".