latinica  ћирилица
18/05/2015 |  20:37 | Аутор: СРНА

Сребреница - Дан музеја уз гусле, саз и рецитал

Међународни дан музеја вечерас је обиљежен у Музејској збирци Народне библиотеке Сребреница представљањем нематеријалног културног насљеђа српског и бошњачког народа, а то су пјевање уз традиционални српски инструмент гусле и бошњачки саз.
Сребреница - Вече саза и гусала и рецитал љубавне поезије - Фото: СРНА
Сребреница - Вече саза и гусала и рецитал љубавне поезијеФото: СРНА

У веома занимљивом и необичном културном програму под називом "Вече саза и гусала и рецитал љубавне поезије" учествовали су млади гуслар из овог мјеста Душан Пејић, сазлија Емин Бектић, те пјесникиње Седина Муратовић и Магдалена Миловановић.

Према ријечима кустоса Музејске збирке Сенада Ђозића, циљ организовања овог оригиналног културног колажа био је да се, осим материјалних експоната и богатства које се чува у овој установи, посјетиоцима представи и дио нематеријалног културног насљеђа српског и бошњачког народа који живе на овом простору, а то су пјевање уз гусле и саз.

"Желимо да на овај начин афирмишемо и пружимо подршку очувању и његовању пјевања уз традиционалне националне инструменте наших народа као посебне и оригиналне културне вриједности што пјевање уз гусле и саз свакако јесу", изјавила је кустос Стана Продановић.

Млади гуслар Душан Пејић, који је добитник више награда на такмичењима младих
гуслара Републике Српске и српских земаља, каже да је ово био необичан програм којим су приказане и духовне вриједности насљеђа народа са ових простора.

"Први пут уживо сам слушао како се свира и пјева уз саз. Надам се да ће бити још оваквих програма да би и млађи научили свирати овај инструмент док чика Емин може да их подучава", рекао је осамнаестогодишњи Пејић, који десетак година пјева уз гусле.

Бектић, који уз саз пјева 60-ак година, каже да се одмара свирајући на том инструменту.

"Некада смо учили од старијих како се свира и пјева. Сви у селу смо свирали и пјевали уз саз, а сада нико од младих не жели да научи. Дивим се Душану што се одлучио да пјева уз гусле и желим му срећу, јер је показао да цијени своје поријекло и традицију свог народа", каже Бектић.

Финансијску подршку организовању овог културног догађаја обезбиједило је сребреничко Удружење "Сјај" у оквиру пројекта "ПРО-Будућност" који реализује уз помоћ америчких развојних и хуманитарних организација УСАИД И ЦРС.