latinica  ћирилица
18/05/2015 |  20:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Кипар тражи веће учешће ЕУ у мировним преговорима

Кипар жели да Европска унија има већу улогу у мировним преговорима са кипарским Турцима ради поновног уједињења острва, изјавио је данас главни преговарач делегације Кипра Андреас Мавројианис.

Он је у интеврјуу за АФП, након што су преговори којима посредују Уједињене нације поново почели у петак, рекао да је његов тим охрабрен недавно изабраним новим лидером кипарских Турака Мустафом Акинџијем, који је "далеко отворенији и позитивнији када је ријеч о повећању ангажовања ЕУ".
Маврајонис је оцијенио да је од доласка на власт Акинџија у априлу дошло до "важне промјене" у спремности кипраских Турака да прихвате веће учешће ЕУ у преговорима, али је нагласио да ЕУ не може да замени УН у улози посредника.
"Кипар је чланица ЕУ", рекао је он додајући да Брисел има важну улогу у мировим преговорима јер се његови закону примењују на острву.
Обновљени дијалог између Републике Кипар и Турске Републике Северни Кипар "тече веома добро, влада конструктиван дух", истакао је он додајући да "сви знамо да није лако остварити задатак који се поставља пред нас".
За разлику од свог турског колеге Оздила Намија, који је прошлог викенда изјавио за АФП да мировни договор може бити постигнут "за неколико мјесеци", Мавројианис је одбио да прецизира када се то може догодити.
"Учинићемо све да напредујемо без потцјењивања свих потешкоћа. Да су ствари тако лаке, оне би већ биле рјешене", рекао је он истакавши да ће се са Намијем састајати често наредних недеља.
За Мавројаниса, рјешење за деценијску подељеност Кипра "лежи у Анкари", која обезбјеђује трећину буџета кипарским Турцима.
"Данас је сигурна, а то је да Турска жели процес. Колико је далеко спремна да оде? Видећемо", закључио је главни преговарач делегације Кипра.
Кипар је подијељен 1974. године пошто је Турска извршила инвазију након државног удара који су спровеле присталице уједињења са Грчком.
Кипарски Турци су 1983. прогласили независност коју једино признаје Анкара.