latinica  ћирилица
19/05/2015 |  08:19 | Аутор: Б92

Обама: Полиција без оклопних возила

Предсједник САД Барак Обама ограничио је врсте вишкова војне, борбене опреме коју савезне власти, ради уштеде, могу дати као помоћ полицијским станицама.

Обама који тиме настоји да смањи напетост између полиције и мањинских заједница, указао је да полиција не треба да изгледа као војска и да користи опрему предвиђену за ратовање.

По одлуци америчког предсједника, савезна влада више неће полицијским станицама давати ракетне бацаче, бајонете, оклопна возила, наоружана возила и летјелице, као ни оружје и муницију калибра 50 или већег.

"Видјели смо како војна опрема може да остави утисак на људе, као да се ради о окупационим снагама, а не о снагама које су дио заједнице која их штити и која њима служи", рекао је Обама девет мјесеци послије масовних протеста насталих због тога што је полиција у Фергусону, у држави Мисури, против демонстраната користила тешку, војну опрему и оклопна возила.

Обама је у Камдену, у Њу Џерсију, рекао да то може да "отуђи становништво и пошаље погрешну поруку", а похвалио је напоре тамошње полиције да поправи односе са сиромашном заједницом која је захваћена насиљем.

Полиција је под све већом присмотром, осумњичена за смрт више  Американаца под сумњивим околностима.

ПредсЈедник је позвао све Американце да се позабаве потребама својих сиромашних суграђана и расним разликама, прије него прерасту у нереде јер, како ке рекао, "ако ми, као друштво, нисмо спремни да поштено рјешавамо расна пшитања, онда не можемо очекивати од полиције да решава те проблеме".