latinica  ћирилица
19/05/2015 |  09:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Цијене нафте мјешовите, глобалне залихе и даље високе

Цијене нафте данас су биле мјешовите, будући да су и даље високе глобалне залихе и слаба тражња засјенили утицај геополитичких тензија на нафтом богатом Блиском истоку, наводе аналитичари.

Америчка "лака" нафта (WТИ) за испоруку у јуну поскупјела је на Њујоршкој берзи 10 центи на 59,53 долара, док је нафта типа "брент" за јулску испоруку у Лондону појефтинила осам центи на 66,19 долара, преноси агенција Франс прес.

Високе глобалне залихе и слаба потражња и даље ограничавају повећање цијена, и поред тога што геополитички немири подстичу забринутост око доставе нафте са Блиског истока, наводи тржишни стратег сингапурске фирме ИГ маркетс Бернард Оу, додајући да су тржишта већ "навикла" на нереде у том региону.

Припадници Исламске државе освојили су у недјељу командни центар ирачке војске за провинцију Анбар у главном граду те провинције Рамадију, што их доводи на корак од освајања самог града.

Коалиционе снаге, предвођене Саудијском Арабијом, наставиле су током викенда бомбардовање позиција побуњеника у Адену, граду на југу Јемена, убрзо након што је истекао период петодневног хуманитарног прекида ватре, саопштили су војни званичници.

Јемен није велики произвођач нафте, али је његова обала дио стратешки важног Баб ел-Мандеб залива, између Црвеног мора и Аденског залива, којим пролази око 4,7 милиона барела нафте дневно.