latinica  ћирилица
19/05/2015 |  09:31 | Аутор: СРНА

Македонија: Шатори испред Владе и Собрања

Присталице владајуће ВМРО-ДПМНЕ провеле су ноћ у шаторима испред зграде македонског Собрања у Скопљу, док присталице опозиције већ другу ноћ заредом кампују испред зграде Владе.
Македонија протести - Фото: AFP
Македонија протестиФото: AFP

Нови шатори постављени су након синоћњег скупа подршке премијеру Николи Груевском.

Чланови ВМРО-ДПМНЕ, који су се себе назвали "чуварима демократије и народне воље", најавили су да ће и наредних дана остати испред Собрања, а македонски медији наводе да је планирано да од 500 до 600 људи,  даноноћно дежура испред зграде парламента.

Присталице опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније /СДСМ/, које су у недјељу, 17. маја, поставиле шаторе на зеленој површини испред зграде Владе, другу ноћ су камповале, уз поруку да ће остати док Груевски не поднесе оставку.

Њима се ноћас придружила потпредсједница СДСМ-а Радмила Шећеринска, која је ноћ провела пред зградом Владом.

Лидер опозиције Зоран Заев ноћас није био са камперима, јер данас путује у Стразбур гдје ће са лидером ВМРО-ДПМНЕ Николом Груевским, уз посредовање представника ЕУ, разговарати о могућностима рјешења дубоке политичке кризе у Македонији.

Министри иностраних послова ЕУ одредили су еврокомесара за сусједску политику и проширење Јоханеса Хана да помогне Груевском и Заеву у изналажењу рјешења за проблеме у Македонији.

Македонија се налази у политичкој кризи од прошлих пријевремених парламентарних избора које опозиција није признала и не учествује у раду законодавног органа.

Криза је интензивирана крајем јануара, када је премијер Груевски оптужио Заева за покушај државног удара, а лидер опозиције почео да објављује компромитујуће снимке којима оптужује премијера за криминал и корупцију.