latinica  ћирилица
19/05/2015 |  10:58 | Аутор: Агенције

ИД финансира образовање на Косову?

Обданишта, школе и сумњиви студентски домови који се финансирају из фондова НВО на самопроглашеном Косову, у спрези су са исламским екстремистима и терористима, пишу медији у Приштини.
Београд - Приштина - Фото: илустрација
Београд - ПриштинаФото: илустрација

Позивајући се на извјештај једне иностране обавјештајне службе, у тексту под насловом " Инвестиције исламских екстремиста у образовању на Косову" наводи се да се то одвија уз дозволу тзв.косовских институција.

У извјештају иностране обавјештајне службе, до којег је дошао дневник, говори се о активностима 50 невладиних организација и 11 лица који су највише ширили вјерски исламски екстремизам.

Покрајина се у том извјештају представља као "колијевка" вјерског утицаја још од предшколских установа.

Обданиште " Цвијеће дана" у Приштини, једно је од њих.

Њен власник Дритон Мадзуни има јаке везе са Хасаном Абазијем, једним од руководилаца Седме бригаде мухаџедина у БиХ.

На челу финансија налази се Хашан Али Ал Сарај, поријеклом из Ирака, наводи лист.

Функционисање обданишта и школа као и сумњивих студентских домова, који имају везе са терористичким организацијама, дозвољено је од стране министартсва образовања самопроглашеног Косова, констатује лист наводећи да обданиште "Цвијеће дана" има лиценцу од 2006. године.

" Многе организације и НВО које су биле регистроване на самопроглашеном Косову након рата 1999 године, као што су Ал- Хараманеи, ИWЦ, КОФ, ИСТАНБУЛ... су удаљене. Међутим оне су иза себе формирале невладине организације као сто су "Трагови", "Фондакос", " Сфера", "Једнакост", " Понос", "Реалност", "Куран" , наведено је у истражном извјештају базираном на многим изворима, преносе медији.

У вези са тим организацијама су многи имами и појединци.