latinica  ћирилица
19/05/2015 |  11:16 | Аутор: Б92

Шредер: Да сам Меркел, ишао бих у Москву

Бивши њемачки канцелар Герхард Шредер рекао је да би, без сумње, ове године био на паради у Москви поводом 70. годишњице завршетка рата.

Шредер је подсјетио да је нацистичка Њемачка тадашњем Совјетском Савезу нанијела неизмјерну бол.

"Показати одговорност за то, сматрам исправним. Примио сам к знању да канцеларка Ангела Меркел, узимајући у обзир међународне околности, није ишла. Ја бих донио другачију одлуку. Меркелова је, међутим, Москву посјетила дан касније  и заједно са руским предсједником положила вијенац.То је био добар сигнал за њемачко- руске односе", похвалио је Шредер поступке Меркелове.

Шредер је потврдно одговорио на питање таблиода "Билд" да ли би и данас за руског предсједника Владимира Путина рекао да му је пријатељ.

"Да, сигурно", рекао је Шредер и, поводом догађаја у Украјини, оцијенио да се историја и актуелна ситуација морају одвојити једна од друге и да без обзира на то што се човјек не може слагати са свим што садашња руска влада чини, мора се признати да постоји историјска одговорност.

Он је то објаснио и чињеницом да је за вријеме ирачког рата, када су Нијемци били против, Њемачка  и даље штитила америчке касарне у Њемачкој.

Када је ријеч о односима према Русији и Путину, Шредер је рекао да се мора знати да у Русији постоје одређени страхови, на које један руски предсједник мора да реагује.

"Зато није увијек исправан начин, на који се Запад односи према Русији. О украјинском питању се увијек говори само о пооштравању и продужетку санкција према Русији. Зашто се западни политичари једном не упитају да ли се могу санкције ублажити или укинути, када се ради о напретку у Украјини. То је амерички државни секретар Џон Кери учинио у Сочију", рекао је Шредер.

Када је ријеч о Грчкој, Шредер је оцијенио да је било исправно помагати тој земљи у дужничкој кризи.

"Мој савјет - Европа би требало да помогне Грчкој да спроведе нужне реформе. Ми не би требало да допустимо да интернационална финансијска тржишта руинирају једну земљу. Ја полазим од тога да ће Грчка остати у евро-зони.", рекао је Шредер који је у сјећању грађана Србије остао као њемачки канцелар, који је своје војнике послао у НАТО нападе на Србију.