latinica  ћирилица
19/05/2015 |  11:44 | Аутор: Политика

БНД преузима заслуге за лоцирање Бин Ладена

Док афера с шпијунирањем љуља њемачку владу, вицеканцелар Зигмар Габријел позива Нијемце да Американцима покажу да имају кичму.

Такозвана БНД афера све више уноси раздор у њемачку коалициону владу, будући да млађи партнер – Социјалдемократска партија захтијева од Ангеле Меркел и њених демохришћана да у односима са Вашингтоном покажу да Берлин има кичму. Социјалдемократе вицеканцелара Зигмара Габријела захтијевају од Меркелове да се потпуно разјасни кога је њемачка Савезна обавјештајна служба  шпијунирала за рачун америчке Националне безбедносне агенције, а нарочито да ли су надзирани Нијемци и њемачке фирме.

“Морамо да рашчистимо сумње да је БНД помагао америчким обавјештајцима да шпијунирају њемачке фирме. То би могао да буде државни скандал“, рекао је вицеканцелар и предсједник СПД-а у интервјуу за недјељно издање “Билда“, инсистирајући да њемачка влада мора да Бундестагу преда сва документа БНД-а која се тичу шпијунске сарадње са НСА, чак и ако би то било противно америчким жељама. “Као њемачка влада, морамо да покажемо да имамо кичму.“

Магазин “Шпигл“, међутим, тврди да је шеф њемачке дипломатије Франк Валтер Штајнмајер рекао свом партијском шефу Габријелу да он сматра да позив да се објави листа шпијунираних људи, без обзира на противљење Американаца, “није добро промишљена идеја“.

Док Штајнамајер о овоме није јавно говорио и покушава да заузме помирљив став, генерална секретарка СПД-а Јамин Фахими за “Тагесшпигл“ не штеди Меркелову критике и каже да “њемачка канцеларка не би требало да буде покорна према САД“ и да Њемачка “не треба да моли“ САД за дозволу.

Ове критике љуте демохришћане, па тако шеф њиховог посланичког клуба у Бундестагу Фолкер Каудер каже да је то довело до “оптерећења коалиције“. Он указује на оштар тон који долази из централе СПД-а, додајући да се “на такав начин не би требало понашати у једној коалицији“.

И поред тога што је испунила поједина предизборна обећања, као што је увођење минималца, СПД не успијева да повећа подршку у бирачком тијелу, а на недавним изборима у покрајини Бремен, која важи за једно од њених упоришта, задржала је власт, али је остварила лошији изборни резултат него прије.

Због тога аналитичари Габријелов притисак на Меркелову виде као покушај да се угрози недодирљива популарност канцеларке. За своје захтјеве Габријел је добио подршку и партијског колеге и бившег канцелара Герхарда Шредера, али и опозиционих партија – Љевице, Зелених и Либералдемократске партије.

Меркелова је рекла да је спремна да свједочи пред истражном комисијом Бундестага, док је шеф њене Канцеларске службе, уједно и координатор рада обавјештајних служби, посланицима саопштио да је драстично ограничена сарадња БНД и НСА.

Међутим, “Шпигл“ је недавно открио да прекинуто шпијунирање није противно европским интересима. Док је БНД тврдио да је 12.000 мета било шпијунирано, “Шпигл“ је открио да је из баварског мјеста Бад Ајблинга шпијунирано 40.000 мета, а да је надзирање више од половине њих, поново активно.

И док из БНД-а не коментаришу ове наводе, незванични извор из ове службе  њемачким медијима саопштио је да је управо БНД заслужан што је ЦИА лоцирала и убила вођу Ал Каиде Осаму бин Ладена. Према тврдњама “Билд ам зонтага“, доушник БНД-а у пакистанској обавјештајној служби открио је да се Бин Ладен крије у Пакистану и да то знају пакистанске службе безбједности. Управо из овог прислушног центра БНД-а у Бад Ајблингу надзирани су телефони и имејл преписка на сјеверу Пакистана да би се осигурала тајновитост планиране акције америчких “фока“.

Будући да је извјештај о овом “очигледном чину херојства“ БНД-а објављен усред БНД афере, “Шпигл“ се у свом онлајн издању отворено пита да ли је ова информација заиста вјеродостојна.