latinica  ћирилица
19/05/2015 |  11:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Македонија подијељена у два табора - за Груевског и за Заева (ВИДЕО)

Лидери двије највеће партије из власти и опозиције, ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски и СДСМ-а Зоран Заев, у Стразбуру данас разговарају са представницима ЕУ о превазилажењу политичке кризе у Македонији, а њихови активисти резултате тог сусрета очекују у два табора - испред зграда Собрања и владе.
Македонија протести - Фото: AFP
Македонија протестиФото: AFP

Антивладин протест у суботу испред зграде владе, који је иницирала СДСМ, а учествовало још 14 странака међу којима и неколико мањих албанских, и удружења и синоћњи митинг подршке влади и премијеру Николи Груевском испред зграде Собрања, слика су подијељене Македоније.

Опозиција је одржала обећање и на позив Заева група активиста од суботе поподне "кампује" испред зграде владе гдје ће, како тврде, остати све док Груевски не поднесе оставку.

Послије синоћњег провладиног митинга, испред зграде Собрања такође је остала група активиста ВМРО-ДПМНЕ и они тврде да су ту да би "сачували демократију" и да ће ту и остати све док опозиција не одустане од захтјева да Груевски поднесе оставку.

Ко ће побиједити и шта ће то значити за Македонију показаће вријеме, а за сада је извијесно да се расплет неће догодити без подршке и посредништва Европске уније и међународне заједнице у цјелини.

Тако су се након два неуспјешна састанка у Скопљу, Груевски и Заев данас нашли у Стразбуру гдје ће разговарати са "тројком" европарламентараца и комесаром са проширење и сусједство Јоханесом Ханом.

Да је Македонија значајна за ЕУ показује чињеница да су шефови дипломатија држава чланица тему политичке кризе у тој држави ставили јуче на дневни ред у Бриселу,  иако то није било предвиђено.

Формалних закључака зато нема, али порука је јасна:

- Европска унија пажљиво прати ситуацију у Македонији и охрабрује политичке вође да наставе дијалог и поред чињенице да два састанка представника четири водеће странке нису уродила плодом.

Портпаролка Европке комисије Маја Коцијанчич рекла је да је значајно да на јучерашњим протестима опозиционе партије СДСМ није било инцидената.

- ЕУ пажљиво прати ситуацију у Македонији, укључујући јучерашње протесте у Скопљу. Важно је да људи могу слободно да изразе своје мишљење. Јуче, то је учињено на миран начин. ЕУ истиче значај конструктивног дијалога између политичких лидера, као што је то био случај на састанку у четвртак, и са којег је проистекла једногласна подршка демократским вриједностима. Ми охрабрујемо вође да наставе путем таквог дијалога, поручила је Коцијанчич, пренијела је агенција МИА.

Политичка криза у Македонији траје од прошлих избора, а интензивирана је "афером прислушкивање", коју је половином фебруара ове године покренуо Заев с циљем да компромитује Груевског као човјека који је умијешан у криминал и корупцију.

Ситуацију су додатно усложнили оружани сукоби у Куманову 9. маја, када је погинуло осам полицајаца и 10 терориста, а више их је рањено односно приведено. Томе је претходила окупација карауле Гошинце.

Међународна заједница од власти тражи сериозну отворену истрагу о тим догађајима, а западни медији у коментарима о политичкој ситуацији жестоко критикују Груевског.

- Када је ступао на функцију, Груевски је слављен као човјек промјене који ће приватизовати привреду у држави, учинити је занимљивом на свјетском тржишту и повести је у правцу НАТО и ЕУ. Послије свега, он се и даље показује за неког ко се жртвује за свој народ, наводи "Зидојче цајтунг".

Лист наводи да би ЕУ требало да обустави новац за пројекте у Македонији и да покрене потпуно међународно расвјетљавање свих оптужби изнесених у случају пришлушкивања до, како се наводи, покоља у Куманову.

За оставку премијера и формирање прелазне владе до нових избор, навија и британски Би-Би-Си, који је антивладин митинг назвао успјешним.

- На улице су изашли стари и млади, мушкарци и жене. Албански орао вијорио се поред македонског сунца, пренео је Би-Би-Си.

Груевски и Зајев митинге су искористили за још једну размјену оптужби.

Заев је Груевског назвао "кукавицом" због начина на који се обрачунава са неистомишљеницима, и "лоповом" јер је покрао изборе.

Поручивши "Никола - одлази", Заев је рекао да ће Македонија бити заједничка мултиетничка држава свих народа који у њој живе.

Рекао је и да од међународне заједнице очекује помоћ тако што ће се она више ангажовати у мирном рјешавању политичке кризе у Македонији.

С друге стране, Груевски је поручио да неће одступити и да неће дозволити да "мрачне снаге побиједе".

Заеву је поручио да је скуп подршке влади најбољи доказ да није успио да сруши власт "монтираним снимцима и терористичким бандама".

Груевски је признао да је током девет година власти гријешио, али и упозорио да Македонија не може да има Заева за премијера јер су га врбовале тајне службе којима се ставио на располагање.