latinica  ћирилица
19/05/2015 |  12:03 | Аутор: Агенције

Словенија: Љекар ухапшен због убистава пацијената из милосрђа

Полиција у Љубљани подигла је оптужницу против једног неуролога, због сумње да је убио седморо људи еутаназијом.
Ухапшен због убиства пацијента из милосрђа - Фото: nezavisne novine
Ухапшен због убиства пацијента из милосрђаФото: nezavisne novine

Љекар се налази у притвору, након што га је претходно саслушао истражни судија, пише "Дневник" позивајући се на незваничне информације.

Док полиција одбија да открије било какве службене информације, позивајући се на заштиту података, "Дневник" је навео да је ријеч о доктору Ивану Радану, објавивши и фотографију гдје се види са лисицама на рукама, у пратњи полиције у цивилу.

Вишемјесечна истрага покренута је, након што је крајем прошле године откривено да је Радан дијелио смртоносну мјешавину калијума и морфијума за неизљечиве болести пацијената, преноши агенција СТА.

Радан је изјавио да се само претварао да је дијелио лијекове, како би покренуо расправу о третману пацијената који су на крају живота, али је и поред тога добио отказ у Универзитетском клиничком центру у Љубљани.

Истрага о случају тапкала је у мјесту због недостатака доказа, пошто је пацијент кремиран, али је остало неколико трагова, који су навели полицију да посумња да је Радан починио на дестине убистава из милосрђа.

"Дневник" наводи да полиција Радана није оптужила само за убиство, већ су пронашли и средстава за смирење, чији је био зависник, као и фотографије неких жртава у његовом компјутеру.

Радан засад остаје у притвору, а истражни судија одлучиће да ли ће га задржати док Тужилаштво не састави оптужницу.